Afbeelding: pexel-Anna Nekrashevich
Van slapen word je mooier
Als je regelmatig te weinig slaapt, maken je bijnieren meer cortisol aan. Dit hormoon komt ook vrij als je gestrest bent. Cortisol heeft een aantal negatieve effecten op je huid. Zo vermindert het de productie van hyaluronzuur, waardoor je huid droger wordt en stagneert het de aanmaak van collageen waardoor je eerder rimpels kunt krijgen. Daarnaast schijnt er ook een verband te zijn tussen een slechte slaapkwaliteit en acne. Tel daar de donkere kringen of wallen bij op… vanaf nu elke dag een goede (schoonheids)slaap?
Probeer wel op je slaaphouding te letten. Mensen die namelijk regelmatig op hun buik of zij slapen hebben meer kans op compressierimpels, rimpels die ontstaan door langdurige en herhaalde mechanische druk op de huid. Wil je slaaprimpels voorkomen slaap dan zo veel mogelijk op je rug of investeer in een bamboe kussensloop. De laatste schijnt niet alleen beter voor je huid te zijn, maar ook voor je haar.
Hoeveel slaap heb je nodig?
Sommige mensen functioneren prima bij 6 uur slaap en voor anderen is 10 uur nog niet genoeg. Deskundigen zijn het hier nog niet altijd over eens maar het algemene advies is toch tussen de 7 en 9 uur slaap proberen te pakken. Haal je dit niet en ben jij van het ‘bijslapen’ in het weekend? Dit is helaas niet ideaal… door ‘bijslapen’ in de weekenden verschuif je de REM-slaap, wat weer problemen kan geven doordeweeks bij het (in)slapen.
Beter slapen, maar uhhh… hoe dan?
Slecht slapen kan een groot probleem zijn en soms niet met een paar tips op te lossen. Toch bij deze een aantal tips die je misschien nog niet geprobeerd hebt en je wel kunnen helpen.
Zorg voor beweging en daglicht
Een bioritme, en daarmee je slaapritme, heeft baat bij daglicht, buitenlucht en beweging. Fanatiek sporten voor het slapen is juist weer niet aan te raden omdat je lichaam dan nog te veel adrenaline heeft. Ga liever een rondje wandelen of doe yoga-oefeningen. Seks is daarentegen een ander geval. Hoewel je dit ook als ‘beweging’ kan zien, bevordert het juist de slaap. Het helpt je om drukke gedachten om te zetten in een positieve en liefdevolle mindset, wat helpt om in slaap te vallen. Daarnaast komen er na een orgasme hormonen vrij die je direct slaperig en kalm maken.
Vermijd beeldschermen en te veel licht
Goede gordijnen is sowieso geen slechte investering. Straatverlichting of het licht van de (volle) maan die je slaapkamer in schijnt komt je nachtrust meestal niet ten goede. Om beter te kunnen slapen is het belangrijk dat het langzaam donkerder wordt zodat de natuurlijke productie van melatonine op gang komt. ’s Avonds de lichten in huis dimmen en je computer, telefoon en tv uitzetten is bewezen beter voor je slaapkwaliteit. Pak daarvoor in de plaats een boek of tijdschrift. Is het nog te licht in je slaapkamer of heb je last van de telefoon of tv die nog aanstaat? Probeer dan eens een slaapmakser om je af te sluiten voor licht(flitsen). Het werkt kan ik je vertellen 😉
Zorg voor regelmaat en reinheid
Een onregelmatig ritme is funest voor je slaapkwaliteit en -ritme. Probeer ook op je vrije dag je wekker te zetten en op een normale tijd op te staan. Eenmaal uit bed kun je rustig opstarten en eventueel later op de dag een powernap pakken. Uitslapen geeft minder energie dan je zou denken.
Met reinheid wordt een fris geventileerde kamer bedoeld. Uit onderzoek is gebleken dat het effect van de luchtkwaliteit in je slaapkamer de kwaliteit van je slaap beïnvloed. Ventileer je slaapkamer goed en zorg ervoor dat je slaapruimte niet te warm is (nog beter; laat de verwarming uit). Zorg er daarnaast voor dat er niet te veel rommeltjes zijn en voorkom stand-by lichtjes van televisie of telefoon. Plak ze zo nodig af of leg je telefoon omgedraaid of nog beter, in een andere ruimte.
Kijk naar wat je eet en drinkt
Eten en drinken hebben invloed op je nachtrust. Zo kunnen enorme bewegingen in je bloedsuikerspiegel invloed hebben op je energiegevoel. Je weet wel, de suger high en de enorme dip die je daarvan kan ervaren. Probeer dus niet te veel tussendoortjes te eten en eet niet vlak voordat je gaat slapen. Drink ook geen frisdranken, suikerhoudende dranken of alcohol vlak voor het slapen. Alcohol zorgt ervoor dat je lichter slaapt waardoor je de volgende dag minder uitgerust wakker wordt. Daarbij word je van alcohol ’s nachts sneller wakker met als gevolg dat je moeilijk weer in slaap komt.
Dan koffie… koffie kan grote boosdoener zijn van een slechte nacht en ik weet dit uit eigen ervaring. Cafeïne heeft namelijk een lange werking. Wanneer je koffiedrinkt, kickt de cafeïne na een halfuur tot tweeënhalf uur in. Wanneer de cafeïne dan eenmaal zijn werk doet, kan het tot wel zes uur actief blijven in je lichaam. Het beste is dus om geen koffie meer te drinken na drie uur ’s middags. Dit geldt eigenlijk voor alle cafeïne-bevattende drankjes, dus ook cola en energiedrankjes. Zelfs decaf en de meeste theesoorten bevatten cafeïne. Drink in de avond daarom liever een kop kruidenthee, hier zit geen cafeïne in. Tegenwoordig drink ikzelf geen koffie meer. Tegenwoordig drink deze ex-koffiejunk vooral kruidenthee met af en toe een kopje decaf om de beleving van het lekkere, zwarte drankje weer te herbeleven.
Tip: weleens van Golden Milk gehoord? Het is een eeuwenoude kruidenmix die kalmerend werkt. Ideaal voor het slapengaan dus.
Pak je ontspan-momentje
Spanningen, stress en piekeren zijn allemaal redenen voor het niet kunnen slapen ’s avonds. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk te ontspannen wanneer je gaat slapen. Schrijf eventueel voordat je aan je ontspannen-momentje begint eerst je piekergedachten van je af. Neem daarna je moment door bijvoorbeeld kaarsen aan te steken, ontspannen muziek te luisteren, (slaap)meditatie te doen, een warm bad of voetenbad met bijvoorbeeld magnesiumvlokken of douche te nemen kun je helemaal ontspannen in bed duiken. En weleens aan geuren gedacht? Lavendel bijvoorbeeld heeft een ontspannende werking en dit is eenvoudig te verdampen in de slaapkamer met een aromadiffuser.
Lang leve de powernap!
Echt, powernaps zijn nuttig en niet alleen goed voor ouderen, jonge kinderen en de bevolking in het zuiden die siësta houden. Een kort slaapje – en dan bedoel ik ook echt een kort slaapje, vijf minuten kan al genoeg zijn – is soms genoeg om weer energiek verder te gaan met de dag. Het beste tijdstip om een powernap te nemen is rond het middaguur, maar dat is misschien niet altijd mogelijk. En kort napje kan ook later op de dag, maar maak het nooit langer dan 10 minuten. Powernapper van het eerste uur Winston Churchill zei het zo: ‘After lunch sleep a while, after dinner walk a mile’.
Een slapeloze nacht kan weleens gebeuren, zeker in de periode met kleine kinderen en onderschat de overgangsfase niet. Bovenstaande tips zijn op basis van eigen ervaring en research en hopelijk heb jij er ook iets aan. Ieder mens is uniek en dus wat voor jou werkt is proberen, maar blijf niet te lang lopen met je slapeloosheid. Raadpleeg een arts wanneer je merkt dat niks helpt en je merkt dat de korte nachten je dagelijkse leven gaan beïnvloeden.
Lekker slapen met extra aandacht voor de huid?
Uiteraard is een goede nachtrust een must om te herstellen en dat geldt ook voor je huid. Wil je nog iets extra’s doen dan zijn er een aantal fijne overnight masks zodat je ’s ochtends stralend wakker wordt.
• Paula’s Choice Radiance Renewal Masker laat een doffe, droge huid weer stralen.
• Paula’s Choice Skin Recovery Mask voedt en verzorgt de droge en gevoelige huid.
• James Read Sleep Mask Tan met Retinol heeft een hydraterende werking en zorgt daarbij voor een zomers tintje.
• Paula’s Choice Super Hydrate Overnight Masker verzorgt en hydrateert de vochtarme huid.
• Heeft alleen de huid rond je ogen behoefte aan extra verzorging? Dan is Eye Love van Highdroxy iets voor jou.
Alle bovenstaande maskers breng je aan voor het slapen gaan en verwijder je de volgende ochtend. Wist je trouwens dat een vaste routine voordat je naar bed gaat aan te raden is. Dus maak je slaapgewoonte compleet met een uitgebreide skincareroutine.
Ik wens je een goede nacht(rust)!
(Huid)vriendelijke groet,
Lianne