Foto door Linda Prebreza: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/vrouw-die-lotion-aan-kant-toepast-286951/
Hoe lang kan je zonnebrandcrème bewaren?
Wanneer je vorig jaar zomer een tube zonnebrandcrème hebt aangebroken, is het verstandig om deze weg te gooien en een nieuwe te gebruiken. Zonnebrandcrème is na opening namelijk 6 tot 12 maanden goed. Dit kan je op de verpakking zien aan het icoon van een geopend potje, met ‘6M’of ‘12M’ ernaast. Zodra je je verpakking zonnebrand opent, gaat de werkzaamheid van de SPF achteruit. Zo kan het zijn dat jouw SPF 50 na een half jaar nog maar SPF 30 is en na een jaar SPF 20. Om goed beschermd te zijn, gebruik je dus ieder jaar een nieuwe flacon. Een ongeopende fles zonnebrandcrème is trouwens veel langer houdbaar. Als je het product droog en koel opbergt, kan je een ongeopende flacon zeker drie tot vier jaar bewaren.
Hoeveel zonnebrandcrème moet ik gebruiken?
Wist je dat bijna iedereen te weinig zonnebrandcrème gebruikt? We vinden SPF vaak vettig en fysische ook wel minerale zonnefilters genoemd, kunnen een witte waas achterlaten, waardoor we geneigd zijn liever te weinig te gebruiken. Da’s niet heel verstandig, want SPF krijgt pas zijn waarde als je er voldoende van aanbrengt. Voor je gezicht en lichaam zit je al gauw op zeven tot acht theelepels vol. Dit betekent dat je je met een flacon van 200 ml zo’n zes keer volledig kan insmeren.
Hoe vaak moet ik me insmeren met zonnebrandcrème?
Om je huid goed te beschermen tegen zonschade moet je je iedere twee uur opnieuw insmeren. Na twee uur is de zonnebrandcrème bijna volledig verdwenen, zeker wanneer je veel zweet. Heb je gezwommen of gesport? Smeer je dan direct opnieuw in.
Hoe combineer ik zonnebrandcrème met skincare?
Je huidverzorging combineren met zonnebrandcrème en make-up kan best lastig zijn. Want hoe zorg je ervoor dat de producten hun werk doen, maar je niet enorm gaat glimmen? Een ideaal stappenplan begint met het reinigen van je gezicht, gevolgd door een hydraterende toner en een moisturizer met antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen tegen de vrije radicalen die UV-stralen verspreiden. Laat je moisturizer even intrekken en breng daarna je zonnebrandcrème aan. Zo ben je er zeker van dat alle producten hun werk doen. Wil je per se make-up dragen? Probeer eens een poeder met SPF, zoals Malu Wilz High Protection Sun Powder Foundation met SPF 50.
Kan ik ook een dagcrème met SPF gebruiken?
Ja, zeker! Een dagcrème met een hoge SPF volstaat prima als zonnebrandcrème, mits je er voldoende van aanbrengt. Een dikke laag moisturizer – denk aan een halve theelepel – is voldoende om je gezicht zo’n twee uur te beschermen tegen de zon. Fijne moisturizers met SPF die je gezicht niet laten glimmen zijn onder meer HighDroxy DayLight 30, Paula’s Choice Calm Mineral Moisturizer en Tebiskin UV-OSK SPF30.
Kan je zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen over je make-up?
Als je je strikt aan de zonnebrandregels houdt, zou je je SPF iedere twee opnieuw moeten aanbrengen. Ook over je make-up. Dat is vaak erg lastig. Een zonnebrand in sprayvorm kan uitkomst bieden. Deze SPF vernevel je over je gezicht. Een andere optie is om je look bij te werken met poederfoundation met zonnefactor, al zal je daarmee waarschijnlijk niet de meest optimale bescherming bereiken omdat je dan wel héél dik moet smeren.
Is een dure zonnebrandcrème beter dan een goedkope?
In principe niet. De wetgeving heeft bepaald dat als op een etiket SPF 30 staat, er ook echt SPF 30 in moet zitten. Dit geldt voor dure én goedkopere merken zonnebrandcrème. Wel is het zo dat duurdere merken vaak met geavanceerdere technologieën werken en hoogwaardige ingrediënten toevoegen aan hun product. Zo vind je in duurdere producten onder meer antioxidanten, voor een nog betere bescherming tegen zonschade.
Beschermt een SPF tegen UVA- en UVB-stralen?
Nee, dat is niet per definitie zo. De aanduiding SPF geeft alleen aan met welke factor je beschermd bent tegen UVB-stralen (verbranding), maar zegt niks over de bescherming die dat product geeft tegen UVA-stralen (versnelde huidveroudering). Wil je er zeker van zijn dat een product beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen, kies dan een product die dat aangeeft met ‘breed spectrum’ of het cirkel symbool met de letters ‘UVA’ erin. Relatief nieuw is het, uit Japan overgewaaide beoordelingssysteem ‘PA++’. Hoe meer plusjes – max. 4 – hoe beter de bescherming is tegen UVA.
In Europa is het wettelijk verplicht, wanneer er een UVA-bescherming in een product aanwezig is dat dit minimaal 1/3 van hoogte van de gebruikte SPF met zijn. Kort samengevat: geeft een merk aan dat hun zonnecrème tegen UVA en UVB-bescherming biedt dan is de UVA-bescherming 1/3 van de aangegeven SPF. Dit is een goede reminder om te onthouden, omdat het PA-ratingssysteem of het cirkel-symbool geen waardes aangeeft.
Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur me gerust een berichtje op Instagram of naar info@sknz.nl