Hoe hoger, hoe beter
Vanzelfsprekend beschermt SPF 50 beter tegen verbranden dan SPF 4. De hoogte van de SPF is namelijk bepalend voor het aantal minuten dat je onbeschermd in de zon kan zitten zonder te verbranden, maar ook tegen het percentage UV-straling dat de crème tegenhoudt. Factor 4 beschermt tegen ongeveer 75% van de UV-stralen, factor 15 tegen 93%, factor 30 tegen 97% en factor 50 houdt 98% van de UV-stralen tegen. Minimaal SPF 30 zoals de Day Liggt 30 is voor je huid de meest veilige keuze, ongeacht je huidskleur of huidtype. Het is een fabeltje dat mensen met een donkere huid niet kunnen verbranden. Ze verbranden minder snel, maar kunnen zonder SPF nog steeds huidschade oplopen.
Welke soorten zonnefilters zijn er?
In een eerder blog heb je al kunnen lezen over fysische en chemische zonnefilters. Grof gezegd trekt een chemisch filter ín de bovenste laag van de huid, waar het zonnestralen absorbeert. Een fysisch zonnefilter legt een beschermend laagje op de huid, waardoor zonnestralen worden weerkaatst. Deze zonnefilters trekken dus niet in de bovenste huidlaag, waar ze voor eventuele huidschade kunnen zorgen. Meer over de verschillen lees je in dit blog.
Breedspectrum SPF
Vrijwel alle zonnebrandcrèmes bieden bescherming tegen UVA- en UVB-straling. Dit zijn zogenoemde breedspectrum (of broad spectrum) zonnebrandcrèmes. Breedspectrum betekent dat de crème tegen beide schadelijke stralingen beschermt, maar vaak óók nog tegen blauw licht. Een goed voorbeeld is Paula’s Choice Essential Glow Moisturizer Broad Spectrum SPF 30. Maar wist je dat de hoogte van SPF alleen iets zegt over UVB- (de straling waar je door verbrandt) en niet over UVA-straling (de straling waar je huidkanker van kan krijgen en die voor huidschade zorgt)? Dat een crème tegen UVA-straling beschermt, staat tegenwoordig aangegeven met een beeldmerkje met een cirkelvormig UVA-logo. De UVA-ratio van een zonnebrandcrème moet volgens richtlijnen 1:3 zijn. Dat wil zeggen: als er SPF 30 op je flacon staat, moet de UVA-bescherming SPF 10 zijn. Best een ingewikkeld verhaal!
Zóveel moet je smeren
De hoogte van de SPF wordt pas behaald wanneer je royaal met zonnebrandcrème smeert. Dat wil zeggen: een heel summier laagje SPF 50 beschermt niet tegen 98% van de UV-straling, maar misschien maar voor de helft. Om SPF 50 echt SPF 50 te laten zijn, is het verstandig ongeveer onderstaande hoeveelheden aan te houden:
1 theelepel voor je gezicht, hals en oren
2 theelepels voor je armen, schouders en handen
3 theelepels voor je borst, buik en rug
2 theelepels voor je benen en voeten
SPF blijft zo’n twee uur werkzaam. Daarna doet de factor minder goed zijn werk, en kan je verbranden. Smeer dus het liefst elke twee uur opnieuw. Heb je gezwommen of je in het zweet gewerkt? Smeer je dan ook opnieuw in, zelfs wanneer je waterproof zonnebrandcrème hebt.
Welke volgorde hou ik aan?
Met verschillende producten die je op een dag gebruikt, kan ik me voorstellen dat je de juiste volgorde niet altijd even scherp hebt. Na het reinigen, breng je altijd eerst een serum en/of moisturizer aan voordat je aan de slag gaat met SPF. Je SPF komt dus als laatste stap in je skincare routine. Dit voorkomt dat je de SPF weer uitvaagt. Gebruik je graag olie of een ander (heel) vet product? Breng dan wél eerst SPF aan. Laat goed intrekken en dep daaroverheen het olierijke product.
Make-up met SPF
Make-up en SPF laten zich prima combineren. Zo bewijst onder meer het effectieve Malu Wilz High Protection Sun Powder Foundation SPF 50. In poeder zitten fijne nanodeeltjes die de huid goed beschermen tegen verbranding en vroegtijdige huidveroudering, waardoor poeder met SPF een goede toevoeging is op zonnebrandcrème. Breng je echter een hele dag in de zon door, bijvoorbeeld op het strand? Dan beschermt alléén poeder niet voldoende. Zoals hierboven besproken, heeft SPF pas echt waarde als je er voldoende van aanbrengt. Om het beste uit je poeder te halen, moet je wel erg dik smeren. Niet erg realistisch. Hetzelfde geldt voor foundation of BB Cream met SPF.
Last but not least: de zon is zeker niet alleen maar eng! Er zitten ook voordelen aan zonovergoten dagen. Zo is je lichaam onder invloed van de zon beter in staat vitamine D aan te maken, wat goed is voor onder meer je botten. En van de zon worden we natuurlijk hartstikke vrolijk. Geniet er dus vooral van, mits je je goed beschermt en op tijd opnieuw smeert. Vooral dat laatste is belangrijk, want één keer per dag een dikke laag smeren is geen vrijbrief om de hele dag zorgeloos te kunnen ‘bakken’. Onder een parasol of met een zonnehoed zit je trouwens ook goed. Deze items zorgen voor schaduw, en schaduw is voor je huid stukken beter dan volle zon 😊
Wist jij dit allemaal al over SPF?