Foto door Anna Shvets: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/persoon-in-grijze-badjas-met-ronde-spiegel-3846099/
Menopauze en overgang
Om de tijdlijn rondom de overgang te begrijpen, is het goed om de begrippen ‘menopauze’ en ‘overgang’ nader uit te leggen. De overgang wordt als het ware aangekondigd met de menopauze. Dit is de laatste menstruatie en kan je dus echt zien als één moment. De overgang vervolgens is de periode waarin de vrouw haar menstruatievrije jaren ingaat en waarin je ook last kan krijgen van typische overgangsklachten, zoals (nachtelijk) zweten en een drogere huid.
Minder oestrogeen = minder collageen, elastine en hyaluronzuur
Voor je lijf, maar ook voor je huid, is de overgang een heftige periode. Er gebeurt onder invloed van het hormoon oestrogeen veel in het lijf, wat je ook afleest aan je huid. De overgang wordt getypeerd door een daling van oestrogeen. Dat oestrogeen heel belangrijk is voor de huid blijkt maar weer rondom de menopauze en in de overgang, wanneer je huid dankzij die oestrogeenafname slapper en dunner wordt. Oestrogeen is verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur in de huid. Deze stofjes houden de huid gehydrateerd, stevig en elastisch. Wanneer het oestrogeenlevel in de huid afneemt, keldert ook de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur. Hierdoor wordt de huid droger, minder elastisch en dunner. Lijntjes en rimpels worden zichtbaarder en de huid kan wat gaan ‘zakken’, waardoor je bijvoorbeeld ingevallen wangen kan krijgen.
Een onzuivere huid in de overgang
Net als rondom de eerste menstruatie kan de huid rond de laatste menstruatie vetter worden, met meer onzuiverheden tot gevolg. Ook dit heeft te maken met de afname van oestrogeen. Door een verminderde oestrogeenaanmaak is er relatief meer testosteron – een mannelijk hormoon – in het lijf aanwezig. Dit kan zorgen voor meer puistjes, grovere poriën en meer haargroei. Denk maar eens aan die harde, zwarte haartjes op je kin. Vervelend!
Gevoelig voor pigmentvlekken
Het is inmiddels alom bekent dat de zon je huid flink wat huidstress kan geven in de vorm van pigmentvlekken. Tel daar de schommelde hormonen bij op – nog zo’n veroorzaker van hyperpigmentatie – en dan kan het bijna niet uitblijven dat je rond de overgangsjaren gepest wordt door pigmentvlekjes. Gelukkig is er iets aan te doen! Cryotherapie, waarbij de vlekjes door bevriezing wordt verwijderd is één van de opties, maar ook peelingen en de microneedling kunnen storende vlekjes doen verminderen. De beste huidverzorgingstips bij pigmentvlekken deel ik hieronder.
Je huid verzorgen tijdens de overgang
Aan de afname van oestrogeen kan je helaas niets doen. It’s nature. Maar rondom de menopauze is het daarom dés te belangrijker je huid goed te verzorgen, beschermen en hydrateren. Met de juiste producten en een goede skincare routine kan je de huid wel ondersteunen in de overgang. Hieronder een aantal tips:
- Door regelmatig te exfoliëren voorkom je een ophoping van dode huidcellen. Hierdoor neemt een grauwe teint af en gaat je huid weer stralen. HydroDroxy Hydro Peel lost dode huidcellen op dankzij glycolzuur, melkzuur en citroenzuur. De huid krijgt weer een heldere, gezonde teint.
- Vitamine C, vitamine E en andere antioxidanten beschermen de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf, waaronder vrije radicalen. Juist in de overgang is het belangrijk je huid hiertegen te beschermen, zodat fijne lijntjes en rimpels zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. Paula’s Choice Earth Sourced Power Berry Serum is een bron van antioxidanten die huidveroudering vertragen.
- Heb je last van pukkeltjes in de overgang? Verzorg je huid met een BHA (salicylzuur). Calm 1 % BHA Lotion van Paula’s Choice kalmeert de onrustige huid en gaat pukkeltjes tegen. De lotion houdt de poriën vrij en reguleert de talgproductie, voor een rustigere, zuivere huid.
- Bescherm en verzorg je huid dagelijks met een moisturizer met SPF. Een zonnebrandproduct is een echte must-have om de huid te beschermen tegen verslapping, lijntjes en rimpels en een afname van elasticiteit. HighDroxy Day Light 30 voelt licht aan op de huid en laat geen witte waas achter, perfect voor elke dag.
- Gebruik een goed vitamine C serum om pigmentvlekken te verminder. Het Clinical Niacinamide 20% Treatment helpt tevens om ruwe bultjes veroorzaakt door zonneschade aan te pakken.
- Sla je reiniging geen dag over. Vooral wanneer de talgproductie in de overgang uit balans is, is het belangrijk om de poriën dagelijks vrij van vuil en een teveel aan talg te houden. Een milde, zuiverende cleanser helpt je hierbij, zoals Sooth Clean van Tebiksin of HighDroxy Calm Cleanser.
Dit bericht heeft 2 reacties
‘Aan de afname van oestrogeen kan je helaas niets doen’. Dat is niet helemaal waar. Ik gebruik bio-identieke hormonen en die doen wel degelijk iets aan de afname van oestrogeen
Dag Wendie, bedankt voor je reactie! Daar heb je gelijk in hoor en goed dat je het noemt. Met bio-identieke of synthetische hormonen is de afname wel te herstellen, maar dat oestrogeen bij iedere vrouw afneemt voor de menopauze (dus zonder ingrijpen van ‘buitenaf’) blijft een feit. In dit artikel wilde ik niet ingaan op HST (hormonale substitutietherapie).
Reacties zijn gesloten.