Dagcrème met SPF of zonnebrandcrème?
Een dagcrème met SPF bevat een zonnefilter zoals je die ook in zonnebrandcrème vindt. SPF is universeel: een zonnebrandcrème of dagcrème met SPF 30 bevat dezelfde hoeveelheid zonnefilters. Of SPF in een zonnebrandcrème zit of aan een crème is toegevoegd, maakt geen verschil. Als je puur naar de factor kijkt, beschermen beide producten je in theorie dus even goed. Wel goed om te weten: SPF is pas effectief als je er voldoende van aanbrengt. Voor je gezicht is dit ongeveer een halve theelepel. Je dagcrème met SPF beschermt je huid dus pas tegen UV-straling als je er royaal mee smeert – waarschijnlijk een dikkere laag dan je gewend bent aan te brengen. Om van waarde te zijn en je goed te beschermen, adviseer ik om je dagcrème wat dikker aan te brengen. Pas dan heb je profijt van de hoogte van de SPF!
Waarom zou je een dagcrème met SPF gebruiken?
Het grote verschil tussen een dagcrème met SPF en zonnebrandcrème is de hoeveelheid actieve stoffen die je in een beschermende dagcrème vindt. Een zonnebrandcrème heeft als doel je huid beschermen tegen UV-straling, terwijl veel dagcrèmes méér doen dat dat! Aan veel moisturizers met SPF zijn hydraterende, voedende en verstevigende ingrediënten toegevoegd, waaronder hyaluronzuur en antioxidanten (vitamine C, vitamine E). Zonnebrandcrème bevat deze stofjes vaak niet, omdat dit de prijs van een product flink opdrijft. Een andere reden om voor dagcrème met SPF te kiezen, is dat de textuur van dergelijke crèmes luchtiger is. Zonnebrandcrème is vaak toch wat voller, waardoor ook de combinatie met make-up soms lastiger is. Hoewel ik persoonlijk altijd zou kiezen voor een dagcrème mét zonnefilter, zijn er ook nog steeds erg veel moisturizers zonder SPF op de markt. De reden: de ontwikkeling van dagcrème met SPF kost veel tijd en geld. Een crème met SPF moet uitvoerig getest worden en aan veel eisen voldoen. De combinatie van hoge laboratoriumkosten en dure filters zorgt ervoor dat veel merken het bij ‘gewone’ moisturizers houden. Niets mis mee uiteraard, maar die crèmes zou ik dan eerder voor de avond bewaren.
UVA en UVB-bescherming in een dagcrème
SPF dient je te beschermen tegen zowel UVA- als UVB-straling. UVA-straling is verantwoordelijk voor huidveroudering, UVB-straling is de straling die je kan laten verbranden. Een dagcrème met SPF zou beide filters moeten bevatten – dat is niet altijd zo. Een fijne SPF met beide UV-filters en volop verzorgende ingrediënten is Suns Care Day SPF 30, met sheaboter en jojobaolie. Ook vind je steeds vaker ‘broadspectrum’ terug op etiketten. Dit betekent dat een zonnebrandcrème ook beschermt tegen infrarood licht en blauw licht. Een fijne breedspectrum SPF-crème is Paula’s Choice Essential Glow Moisturizer. Een natuurlijke dagcrème met SPF is er ook. De zinkoxide in Loveli Sun Cream beschermt tegen UVA- en UVB-stralen.
Smeer wél bij!
De dagcrème met SPF die je ’s ochtends in een goede laag hebt aangebracht, beschermt je tijdens een middag op het terras een stuk minder. De hoogte van SPF neemt gedurende de dag af. Dit komt door de make-up die je er misschien daarna over hebt aangebracht en voor verdunning van de SPF zorgt. Maar ook wrijving en transpiratie maken dat de SPF minder effectief is geworden na een aantal uur. Om goed beschermd te zijn, zou je SPF om de twee uur moeten aanbrengen. Ik zou dus zeker bijsmeren als je in de middag het terras opduikt! Wil je SPF combineren met een kleurtje of je make-up niet verpesten wanneer je bij moet smeren? Malu Wilz High Protection Sun Powder Foundation SPF 50 beschermt je tegen UVA- en UVB-straling en geeft een prachtige, natuurlijke dekking.