Foto door Shiny Diamond via Pexels
De basis van een stralende, gezonde huid
Je huid wordt de hele dag blootgesteld aan factoren die je huid uit balans brengen. Fijnstof, UV-straling, misschien make-up. Gedurende de dag (en nacht!) stapelen vuil en talg zich zodoende op. Haal je dit er niet af, dan plukt je huid daar de zure vruchten van. Die wordt grauw, gaat er onregelmatig uitzien en ook kunnen onzuiverheden de kop opsteken omdat de poriën verstopt raken. Je huid twee keer per dag grondig reinigen is de basis voor een gezonde, mooie huid. Fijne bijkomstigheid: de werkzame stoffen uit serums, moisturizers en olie kunnen beter in de huid trekken wanneer je huid goed schoon is.
Milde reiniging
Ik ben de laatste die zou zeggen dat je je huid twee keer per dag grondig moet schoonboenen. Je huid is veel meer gebaat bij een zachte, milde reiniging. Voor een milde reiniging is het belangrijk om te kiezen voor een cleanser zonder stoffen waarvan bekend is dat ze de huid kunnen irriteren, beschadigen en geen functie hebben. Denk aan parfum of alcohol. Veel fijner is het om te kiezen voor een milde cleanser met zachte, verzorgende ingrediënten, zoals sheaboter, glycerine en plantaardige oliesoorten zoals amandelolie en kokosolie. Deze fijne ingrediënten vind je bijvoorbeeld in de Cleansing Cream van SMPL. Gebruik je graag een milk? Verruil je wattenschijfjes dan eens voor een zijdezacht microvezeldoekje. De HighDroxy Hydro Fleece is tien keer dunner dan ‘gewone’ microvezeldoekjes en daardoor zelfs geschikt voor de meest gevoelige huidtypen. O, en mocht je nog geen wasbare wattenschijfjes hebben: ik kan die van ImseVimse meer dan aanraden. Hartstikke zacht en bovendien een stuk duurzamer dan wegwerpwattenschijfjes.
Double cleansing
Herken je dat? Je hebt je huid gereinigd met een facewash, maar tijdens het afdrogen van je huid dep je nog restjes make-up mee. Je huid was dus niet écht schoon. Veel cleansers op waterbasis zijn niet goed in staat om in olie oplosbaar vuil los te weken. Hiervoor heb je een rijkere cleanser nodig, zoals een reinigingsbalsem of een cleansing cream. Een dergelijke gezichtsreiniger doet het ‘voorwerk’, waarna je je huid van de laatste restjes vuil, talg en make-up kan ontdoen met een lichter product. Een facewash of een toner is hier heel geschikt voor. Door een rijke en lichte cleanser te combineren, weet je zeker dat je je huid grondig reinigt. Twee producten werken nou eenmaal beter dan één!
Waarom is een goede, milde cleanser belangrijk?
Ik zie het regelmatig in mijn praktijk: mensen willen investeren in een goed serum of een fijne crème, maar willen liever niet te veel kwijt zijn aan een goede cleanser. Terwijl reinigen toch echt de eerste stap naar een gezonde, mooie en jonge huid is en daarom zó belangrijk! Het is een fabeltje dat de werkzame stoffen uit cleansers de huid niet bereiken. Zoals chemische toevoegingen aan reinigingsproducten de huid kunnen irriteren, zo kunnen goede ingrediënten de huid ook kalmeren en verbeteren. Kijk maar naar glycerine, een hydraterende stof in gezichtsreinigers die ervoor zorgt dat de huid na het reinigen niet zo trekkerig aanvoelt. Of amandelolie, die de huid lekker zacht maakt. Dus ja, ook al spoel je een cleanser weer af en doen de werkzame ingrediënten maar kort hun werk, ze doen er wel echt toe.
Exfoliëren en reinigen tegelijk
Je huid schoonmaken en tegelijkertijd dode huidcellen verwijderen doe je met een exfolierende reiniger. Een heel fijn product is The Unscrub van Paula’s Choice, een cleanser met oplosbare jojobabolletjes. Doordat de jojobabolletjes vanzelf oplossen, ervaar je een exfoliërend gevoel, maar is het onmogelijk om hard te scrubben. Ideaal! Nog een (licht) exfoliërende cleanser is Tebiskin Gly-Clean, een reiniger met glycolzuur die op milde wijze dode huidcellen verwijdert. Deze multitasker is geschikt bij een doffe huid, pigmentatie, acne en een (zeer) droge huid. Alleen voor de gevoelige huid zou ik ‘m laten staan.
Heb jij door dit artikel iets geleerd over cleansing wat je nog niet wist? Ik ben benieuwd!