Foto door Eric Nixon via Pexels
Pompoenen zijn rijk aan antioxidanten zoals carotenoïden, vitamine E en vitamine C én zeker de eerstgenoemde is fijn voor je huid! Carotenoïden uit groenten en fruit wordt door je lichaam omgezet in retinol oftewel vitamine A én dat stofje wil je hebben! Het is een belangrijk ingrediënt voor gezond haar, huid en nagels. En voordat je nu helemaal los gaat aan de vitamine A supplementen: teveel vitamine A is niet zo best voor je lijf. Kies dus gewoon vaker voedingsmiddelen met carotenoïden.
Nog even over vitamine C en E. Vlak deze twee natuurlijk niet uit wat betreft antioxidanten voor de huid. Ze hebben een beschermende werking op de huidbarrière en tegen zonneschade.
Goed, nu het beloofde recept van mijn favoriete pompoensoep. Dit heb je nodig:
400 gram pompoen
125 gram zoete aardappel
125 gram wortel
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 theelepel kurkuma (geelwortel)
1 theelepel kerrie (mag pittige kerrie zijn)
1/4 theelepel vers gemalen peper
een stukje verse gember
1 eetlepel kokosolie
1 liter water
Het vruchtvlees en de zest (de rasp) van 1/2 rode grapefruit
eventueel kokosmelk
eventueel bosui en kokosschaafsel als garnering
Bereiding
Stap 1:
Snijd de ui, de knoflook en gember in stukjes. Roerbak de ui, knoflook en gember in de kokosolie en voeg de kruiden (kurkuma, kerrie en peper) toe. Laat het zachtjes meebakken.
Stap 2:
Snij de pompoen (eventueel de hele pompoen vooraf heel even koken in een grote pan water – dit snijd makkelijker), de zoete aardappel en de wortel in grove stukken en voeg alles toe in de pan met de ui, knoflook, gember en kruiden. Voeg daarna het water toe. Rasp de grapefruitschil en voeg het vruchtvlees, sap en rasp samen met het water toe aan de pan. Laat het water met de groenten aan de kook komen en laat het geheel pruttelen tot het gaar is.
Stap 3:
Pureer met een staafmixer (pureer dit gewoon in de pan) alle ingrediënten tot een mooie, romige soep. Proef de soep en voeg eventueel nog iets zout en wat peper toe. Natuurlijk serveer je de soep in je mooiste soepkom met eventueel wat kokosmelk en wat koskossnippers voor een bite. On top kan er nog wat bosui gesnipperd worden, gewoon omdat het zo leuk oogt 😉
Bon appétit!
Bron: een beetje van vakblad Esthéticienne & beetje van mezelf 😉
Ga jij deze soep uitproberen?