Een slappere huid door suiker
Chocola – en dan met name melkchocolade – is gemaakt van onder meer melk(poeder), vet en suiker. Stuk voor stuk voedingsstoffen die in verband worden gebracht met puistjes en niet bepaald goed zijn voor zowel je gezondheid als huid. Van suiker is bekend dat het je collageen kan aantasten. Wanneer je heel veel suiker eet, gaan de suikers zich binden aan de eiwitten in je huid. Dit proces heet glycatie. Bij glycatie worden de collageen- en elastinevezels in de huid hard, terwijl die juist elastisch moeten zijn voor een soepele, gladde huid. Het gevolg op langere termijn? Een slappere huid en snellere rimpelvorming. Natuurlijk krijg je daar niet gelijk last van als je een paar stukken chocolade eet. Sterker nog: glycatie vindt pas plaats wanneer je heel grote hoeveelheden suiker naar binnen werkt. Suiker geeft een insulinepiek en dat kan, wanneer je gevoelig bent voor acne, puistjes geven.
En hoe zit het met melk?
Hoewel niemand écht durft hard te maken dat het vaststaat dat melk pukkeltjes veroorzaakt, bevat melk wél stofjes waarvan gezegd wordt dat ze acne in de hand kunnen werken. Zo komt er van nature hormonen voor in melk. Deze hormonen kunnen de talgproductie aanwakkeren en zo voor meer puistjes zorgen. Daarnaast kan het melkbestandsdeel lactose (melksuiker) zorgen voor extra insuline aanmaak. Dit kan een oorzaak zijn voor de aanmaak van meer talg en puistjes uitlokken. Melkchocolade bevat vaak melkpoeder, waar die vaak veel melksuikers bevatten.
Verband tussen chocolade en puistjes
Eind jaren zestig deed een groepje wetenschappers onderzoek naar het verband tussen chocolade en acne. Dat verband vonden ze niet. De wetenschappers lieten 65 proefpersonen een maand lang elke dag een chocoladereep eten: één reep met veel cacao (en suiker en melk) en een placebo-reep zonder cacao. Na een maand bleek de mate van acne bij geen van de proefpersonen verergerd te zijn. Ander onderzoek daarentegen laat zien dat acne wel degelijk in de hand wordt gewerkt door onze voeding. Suiker en onverzadigde vetten, maar ook melk en toch ook weer chocolade zouden acne kunnen verergeren. Wélke voedingsmiddelen exact voor onzuiverheden zorgen, is lastig te zeggen, maar dat ons voedingspatroon in nauw verband staat met de conditie van onze huid? Ja, daar zijn de wetenschappers het wel over eens. En ik ook!
Pure chocolade
The International Society of Dermatology kwam in 2016 met een nieuw inzicht met betrekking tot pure chocolade. Wat blijkt? Pure chocolade (99% cacao, heftig!) kan acne verergeren. Kanttekening: het onderzoek waar ze deze conclusie uit trokken, betreft een proef met slechts 25 proefpersonen. Allemaal mannen ook nog eens – die hebben vaak een vettere huid en zijn dus überhaupt gevoeliger voor acne. Als je het mij vraagt niet bepaald een significant onderzoek. Bovendien heeft pure chocolade ook veel voordelen. Zo bevat pure chocolade veel antioxidanten die je cellen beschermen en heeft pure chocolade een gunstig effect op de bloedvaten. En natuurlijk word je van chocolade gewoon vrolijk.
Eten & de huid
Dat eten en de huid verband met elkaar houden, moge duidelijk zijn. Dit wijst wetenschappelijk onderzoek uit én ik zie het in de praktijk terug. In de dagen na Pasen (maar ook Kerst) zie ik meer gevallen van een onzuivere huid en acne dan in ‘normale’ weken. Maar dit kan natuurlijk ook komen door algeheel anders eten en drinken, waarbij we vaker ongezonder eten, meer vetten binnen krijgen en ook alcohol consumeren. Maar dat dit alléén aan chocolade ligt? Nee, dat denk ik niet.
Het is sowieso niet heel verstandig om kilo’s chocolade in korte tijd naar binnen te werken, maar dat is meer omwille van de grote hoeveelheden suikers en vetten die je dan binnen krijgt. Een wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen alleen chocolade en acne is er vooralsnog niet. Voor nu dus vooral lekker genieten van die paaseieren en daarna weer op de rit!
Ben jij een chocoholic?
Bronnen:
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/350738
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26711092/
Diet and acne: review of the evidence from 2009 to 2020 – PubMed (nih.gov)