Wallen of donkere kringen?
Om maar gelijk een misverstand uit de weg te ruimen: wallen zijn géén kringen en kringen zijn geen wallen! Hoewel ze regelmatig door elkaar worden gebruikt en met elkaar worden verward, zijn het toch echt twee totaal verschillende ‘problemen’. Donkere kringen zijn de blauw-paarse maantjes onder je ogen die vaak de kop opsteken na een slechte nachtrust. Wallen zijn de ‘zwellingen’ onder de ogen ten gevolge van vocht- en soms vetophopingen. In dit artikel heb ik het nadrukkelijk over wallen.
Hoe ontstaan wallen?
De oorzaak van wallen onder de ogen kunnen uiteenlopend zijn. De een heeft alleen wallen na een korte of slechte nacht slaap, de ander heeft wallen omdat het in de genen zit. Ook kunnen wallen permanent zijn, bijvoorbeeld wanneer het erfelijk bepaald is dat je meer vocht vasthoudt onder je ogen. Tot slot kunnen voeding en huidveroudering een rol spelen.
De 4 tips tegen wallen:
Slaap voldoende
Wellicht een open deur, maar ik benoem het toch: voldoende slaap kan er echt voor zorgen dat de zwellingen onder je ogen minder worden. Zeker wanneer jouw wallen niet erfelijk bepaald zijn, zul je merken dat je minder last hebt van wallen als je goed slaapt. Een nacht van tussen de zeven en acht uur slaap zou voldoende moeten zijn om met een frisse oogopslag op te staan ’s ochtends.
Zorg voor een goede doorbloeding
Bij vochtwallen kan het heel goed helpen om het gebied rondom de ogen te masseren. Een mini-lymfemassage helpt een teveel aan vocht makkelijker afvoeren, waardoor de wallen waarschijnlijk ook verminderen. De huid rondom de ogen masseren kan door stevige strijkende en drukkende bewegingen te maken richting de jukbeenderen. Door van de wallen richting de jukbeenderen te werken, wrijf je over de lymfebanen heen en kan het vocht makkelijker worden afgevoerd. Herhaal deze oogmassage tegen wallen een paar keer per week voor het beste resultaat.
Koel de huid
Het is een trucje uit grootmoeders keuken, maar werkt écht: de huid onder de ogen koelen met de bolle kant van een lepel óf met theezakjes die je na gebruik in de koelkast koelt. Mocht je het professioneler willen aanpakken dan zijn er ook speciale tools voor die je in de koelkast bewaart en waarmee je je oogcontouren zachtjes kan masseren. Deze vorm van ice massaging werkt vochtafdrijvend en kan zwellingen doen verminderen. Een koel schijfje komkommer heeft trouwens een soortgelijk effect.
Let op je voeding
Wist je dat je lichaam en huid vocht vasthouden als je veel zout eet? Dit kan je terugzien in de huid onder je ogen! Zeker op vakantie kan het gebeuren dat je meer zout binnenkrijgt dan normaal. Probeer te veel zout eten te vermijden en zet juist veel antioxidanten, vitamines en mineralen op het menu. Deze natuurlijke mooimakers helpen niet direct wallen verhelpen, maar zorgen wel voor stevigheid van de huid en verbeteren de doorbloeding van de huid, wat wél kan bijdragen aan het verminderen van wallen.
Ander verhaal: vetwallen
Soms zijn wallen onder je ogen geen vochtophopingen maar vetophopingen. Dergelijke wallen herken je aan het feit dat ze permanent aanwezig zijn onder je ogen en niet weggaan wanneer je koelt en goed slaapt. Oké: misschien wordt de zwelling íets minder wanneer je de huid masseert en koelt, maar vetwallen zijn duidelijk hardnekkiger dan vochtwallen. Dit type wallen zijn erfelijk bepaald en kunnen vooralsnog alleen chirurgisch worden behandeld, bijvoorbeeld met een onderooglidcorrectie.