Foto door Anna Nekrashevich: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/iemand-handen-vrouw-meisje-6476081/
Fabel 1: acne komt alleen voor in de puberteit
Door hormoonschommelingen en een lijf dat volop in ontwikkeling is, hebben veel pubers last van pukkeltjes. De huid maakt meer talg aan, waardoor onzuiverheden kunnen ontstaan. Maar hormonale schommelingen zijn van alle leeftijden en dus komt acne ook buiten de puberteit nog regelmatig voor. Behalve hormonen zijn andere factoren van invloed op acne, zoals voeding, zon, stress en je nachtrust.
Fabel 2: acne is besmettelijk
Absoluut niet waar. De bacteriën die acne veroorzaken zijn niet overdraagbaar en kunnen bij anderen dus geen acne veroorzaken.
Fabel 3: acne krijg je door chocolade te eten
Een wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen alleen chocolade en acne is er vooralsnog niet. Wel is het zo dat chocolade suiker en melk bevat, twee ingrediënten die regelmatig in verband worden gebracht met onzuiverheden. Benieuwd naar meer info over het verband tussen chocolade en acne? Ik heb er een uitgebreide blog over geschreven.
Fabel 4: tandpasta helpt tegen puistjes
Dit trucje uit grootmoeders tijd is niet bepaald het juiste middel om puistjes te verminderen. Sterker nog: tandpasta droogt de huid rondom het puistje uit en kan de huid irriteren. Hierdoor kan de huid rood worden, gaan jeuken én je kan er juist meer pukkeltjes van krijgen. Veel verstandiger is het om je pukkeltjes aan te stippen of te verzorgen met een speciale anti-blemish verzorging, zoals Paula’s Choice Clear Daily Skin Clearing Treatment.
Fabel 5: puistjes verdwijnen wanneer je ze uitknijpt
Weersta de verleiding en knijp puistjes liever niet uit. Bij het (verkeerd) uitknijpen van een puistje is de kans heel groot dat je de huid beschadigt. Ook bevatten je vingers bacteriën die het pukkeltje alleen maar verder kunnen ontsteken. Niet voor niets wordt een ontsteking vaak erger nadat je een puistje hebt proberen uit te knijpen, om nog maar te zwijgen over acnelittekens die kunnen ontstaan. Dus laat dit werkje aan een gediplomeerd huidspecialist over die precies weet hoe het wel kan.
Fabel 6: de zon droogt puistjes uit
Ook dit is niet waar. De zon en zonnebank kunnen acne juist verergeren! Hoe dat precies werkt? Door de zon wordt de huid dikker en droger, waardoor de talgproductie wordt verhoogd. Je huid gaat meer talg aanmaken om de droogte tegen te gaan, met als gevolg meer kans op acne. Het bruine kleurtje dat de zon je huid geeft, laat onzuiverheden minder opvallen, maar onderhuids gebeurt er van alles.
Feit 1: acne is genetisch bepaald
Erfelijkheid speelt zeker een rol in het ontstaan van acne. Hadden jouw ouders vroeger acne? Dan is de kans aanzienlijk dat jij er ook ooit mee te maken krijgt (of hebt gekregen), maar dit hoeft natuurlijk niet. Gelukkig betekent genetische aanleg niet dat je je dan maar bij je acne moet neerleggen, lees maar verder.
Feit 2: met de juiste skincare kan je acne verminderen
Absoluut! Er zijn gelukkig tal van huidverzorgingsproducten met kalmerende ingrediënten die acne en onzuiverheden heel goed kunnen aanpakken. Zo werkt salicylzuur goed tegen een onzuivere huid en ook wordt niacinamide vaak ingezet om onzuiverheden tegen te gaan. Voeg bij acne in ieder geval een BHA-lotion aan je skincare routine toe. Een dergelijk product met zuiverende zuren houdt je poriën schoon, werkt zuiverend en maakt de huid wat dunner, waardoor onzuiverheden minder kans krijgen. Een van mijn favorieten is HighDroxy Porify BHA Solution. Verzorg je huid daarnaast met milde, kalmerende producten. Paula’s Choice Skin Balancing Serum is een fijn serum voor de huid met puistjes, gevolgd door Paula’s Choice Clear Ultra-Light Daily Hydrating Fluid. En last but not least natuurlijk een goede reiniger, want dat is een must! Tebiskin Gly-Clean en Highdroxy Porifying Cleanser zijn goede opties.
Feit 3: stress en ongezonde voeding kunnen acne verergeren
Niets is minder waar! Een voedingspatroon met daarin veel verzadigde vetten en suikers kunnen je talgproductie flink aan het werk zetten. Hierdoor ontstaan meer onzuiverheden. Bij stress en slaapgebrek spelen de hormonen testosteron en cortisol een rol. Deze zijn ook verantwoordelijk voor een verhoogde talgproductie en dus voor meer pukkeltjes. Een zuivere huid begint naast goede skincare dus zeker ook bij een goede nachtrust en een gezond eetpatroon. In dit blogartikel vertel ik meer over de relatie tussen voeding en de huid.
Feit 4: wrijving kom puistjes in stand houden
Waar! Ik zie het regelmatig terug in de praktijk: een werkhouding waarbij je steeds op je kin leunt bijvoorbeeld, een helm die voordurend ‘schuurt’ op het voorhoofd of het slapen op je hand. Steeds voelen aan je huid om te checken ‘hoe erg het eraan toe is’ helpt ook niet. Warmte, de wrijving en de bacteriën aan de vingers waar ik het al eerder over had kunnen ervoor zorgen dat de talgproductie gestimuleerd wordt en er een lekker broeierig klimaat ontstaat voor puistjes. Houd je handen dus uit je gezicht, want dit is een redelijk simpele en in ieder geval goedkope manier om de eerste stap te zetten om een onzuivere huid te verminderen.
Ik hoop dat je na het lezen van dit blog wat wijzer bent geworden 🙂
Lfs Lianne