Vitamine C
Op de ingrediëntenlijst (of als we toch in skincare-taal praten: INCI) van huidverzorgingsproducten wordt vitamine C aangeduid als ascorbid acid of L-ascorbic acid. Sommige merken gebruiken een afgeleide van vitamine C, die stoffen heten sodium ascorbyl phosphate, ascorbyl tetraisopalmitate of ascorbyl palmitate. Deze zogenoemde derivaten zijn iets stabieler dan vitamine C, maar helaas ook minder werkzaam omdat ze minder diep in de huid doordringen. Kies daarnaast het liefst voor een airless verpakking, zoals een pompje. Heel belangrijk voor de werkzaamheid van ingrediënten!
Vitamine E
De benaming van vitamine E is tocopherol. Dit antioxidant staat bekend om z’n beschermende werking en werkt het best als in het betreffende product ook vitamine C zit. Vitamine C zorgt namelijk voor de stabiliteit van tocopherol. Op zichzelf is vitamine E een niet erg stabiele stof die bij aanraking met licht en lucht al snel niet werkzaam meer is. Laat een potje met daarin tocopherol dus liever staan, maar ga voor een tube of pompje.
SPF
Op de voorkant van crèmes zie je de letters ‘SPF’ nog wel terug, maar op de ingrediëntenlijst? Nergens te vinden! Dit komt omdat SPF (Sun Protection Factor) wordt aangeduid met heel andere termen. Ooit gehoord van bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine. Juist, dat is een zonnefactor. Andere veelvoorkomende zonnefactoren zijn methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol, zinkoxide, titaniumoxide, benzophenone-3 en octyl methoxycinnamate. Omdat er zóveel te vertellen is over SPF zal ik er in de aanloop naar de zomer een aparte blog over schrijven.
Hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een van de makkelijkst te herkennen ingrediënten op INCI van skincare. Het stofje wordt doorgaans hyaluronic acid genoemd. Dit hydraterende ingrediënt is vooral van waarde wanneer het bovenaan de ingrediëntenlijst staat.
Goede en slechte alcohol
Over alcohol in skincare is nogal veel te doen (geweest). Is alcohol nou slecht of kan het soms ook geen kwaad? Ik geloof erin dat je alcohol beter kan vermijden omdat het je huid kan irriteren en uitdrogen, maar dat je er soms niet omheen kunt omdat er ook producten met alcohol zijn die én niet irriteren én zijn toegevoegd om andere ingrediënten beter te laten oplossen. Minder goede alcohol zijn alcohol denat, ehtanol en benzyl alcohol. Zie je dat (bovenaan) staan? Wees dan op je hoede! Alcoholsoorten die bekend staan niet te irriteren en minder kwaad kunnen, zijn onder meer cetyl alcohol, benehyl alcohol en cetearyl alcohol.
Parfum
Natuurlijk is het fijn als een crème of serum prettig ruikt. Maar echt blij is je huid niet met parfum. Op sommige ingrediëntenlijsten wordt parfum aangeduid met ‘fragrance’ of ‘perfume’, maar wist je dat stofjes als linalool, geraniol en citronellol ook geurstoffen zijn? Deze stoffen moeten apart worden benoemd, omdat ze erom bekend staan huidirritatie te kunnen veroorzaken. Ik zou altijd adviseren om producten met dergelijke geurstoffen te vermijden. Bungelt een geurstof helemaal onderaan de lijst? Dan zit er heel weinig van in en kan het – mits je geen gevoelige huid hebt – minder kwaad.
Essentiële oliën
Er is een verschil tussen plantaardige oliën en etherische of essentiële oliën. Arganolie, jojobaolie en amandelolie zijn voorbeelden van plantaardige oliesoorten vol essentiële vetzuren en vitamines die iets voor je huid betekenen. Etherische oliën zijn distillaten van bloemen, kruiden of vruchten die als parfum worden ingezet. Je huid maakt geen verschil tussen parfum en etherische oliën, wat betekent dat ook deze ogenschijnlijk onschuldige oliën je huid kunnen irriteren. Essentiële oliën worden op de ingrediëntenlijst vaak aangeduid met een sterretje (*) en het bijschrift ‘from natural essential oils’. Ik adviseer om ze te mijden, gezien ook essentiële oliën je huid kunnen irriteren. Wil je weten welke plantaardige oliesoorten je met een gerust hart kan gebruiken? Ik heb een blog geschreven over gezichtsolie!
De plek op het etiket
Hoe hoger een ingrediënt op de ingrediëntenlijst staat, hoe hoger de concentratie ervan in het product. Maar zegt dit ook iets over de werkzaamheid van je crème? Niet altijd! Bij sommige stofjes is het belangrijk dat er veel van aanwezig is om de werkzaamheid te garanderen, maar in het geval van bijvoorbeeld magnolia-extract – een krachtig antioxidant – mag het ingrediënt best wat lager op de lijst staan. Dit extract is namelijk heel sterk, waardoor het product óók goed werkt als er wat minder van in zit. Laat je dus niet misleiden door de positie van een ingrediënt op de INCI.