Wat is warmte-uitslag precies?
De medische naam voor warmtebultjes of warmte-uitslag is miliaria. Misschien heb je er weleens van gehoord. Miliaria komt veel voor bij baby’s – ook wanneer het buiten niet extreem warm is – maar kan ook bij volwassenen de kop opsteken. Zéker nu het warmer wordt. Warmte-uitslag ontstaat wanneer de zweetkliertjes van de huid verstopt raken. Het zweet wil je huid uit, maar door de verstopping lukt dat niet. Het gevolg? Een geïrriteerde huid met (rode) bultjes. De bultjes die je ziet, zijn dus niet meer dan verstopte poriën met vocht (zweet). Omdat de zweetkliertjes geïrriteerd zijn, kan de huid ook rood zijn en gaan jeuken.
Hoe krijg je warmtebultjes?
In principe kan iedereen warmte-uitslag krijgen, hoe jong of oud je ook bent en wat je huidtype ook is. Het is een typisch zomerhuidprobleem; warmte-uitslag ontstaat vaak wanneer het buiten warmer is en je meer gaat zweten. Toch zijn er nog een aantal factoren die meespelen in het ontstaan van warmte-uitslag. Zo kan je warmtebultjes krijgen na saunabezoek, wanneer je veel en vaak strakke kleren draagt en als je (veel) overgewicht hebt.
Verschillende stadia van warmtebultjes
Je hebt warmte-uitslag in verschillende varianten, van heel mild (meest voorkomend) tot wat ernstiger. De gradaties zijn:
- Miliaria crystallina. De verstopping van de zweetkliertjes bevindt zich vlak onder de bovenste huidlaag. Deze variant van warmte-uitslag is te herkennen aan heldere bultjes met vocht die je gemakkelijk kapot kan knijpen (niet doen hoor!).
- Miliaria rubra. Hierbij zitten de verstoppingen wat dieper in de huid (opperhuid). De blaasjes zijn vaak rood en kunnen jeuken. Vaak zien we miliaria rubra op de voetzolen of in de handpalmen.
- Miliaria profunda. De verstoppingen bevinden zich nog wat dieper, in de lederhuid. De bultjes zijn vaak nog wat groter en ook roder. Dit type warmte-uitslag kan jeuken en zelfs branden.
- Miliaria pustulosa. Een vorm van warmte-uitslag die gepaard gaat met blaasjes met puskoppen. De warmtebultjes zijn nu echt ontstoken. Met deze vorm van warmte-uitslag raad ik je aan langs de huisarts te gaan, want het kan zomaar zijn dat je antibiotica nodig hebt voor dit type warmtebultjes.
Tips tegen warmte-uitslag
Het liefst wil je warmte-uitslag natuurlijk voorkomen, al is dat niet altijd even makkelijk. Deze tips kunnen helpen:
- Draag luchtige katoenen kleding
- Gebruik geen sterk geparfumeerde producten
- Zoek verkoeling op het heetst van de dag
- Gebruik koele kompressen om de huid te koelen
Wat te doen tegen warmte-uitslag?
Warmte-uitslag verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf weer. Wordt het buiten weer wat koeler? Dan verdwijnen de warmtebultjes vaak als sneeuw voor de zon. Wil je er sneller van af, wil je warmte-uitslag voorkomen of gaan de bultjes niet vanzelf weg? Zorg er dan in ieder geval voor dat je huid de kans krijgt af te koelen. Zoek de schaduw op, douche koel en verzorg je huid met een verkoelende gel, zoals Chi Aloë Vera Cooling Gel of Atame Aloe-Vera Plus Lotion. Ook de SOS Spray van HighDroxy verzacht en kalmeert de irritatie. Tip: bewaar deze verkoelende producten in de koelkast zodat het extra verfrissend is voor de huid. Vermijd rijke bodycrèmes; die zorgen er juist voor dat de warmte je huid niet kan verlaten. Draag ook luchtige kleding die niet te strak zit, het liefst van katoen. Dat ventileert en zorgt ervoor dat de warmte weg kan. Als je echt veel last van jeuk en roodheid hebt, helpt een koud kompres. Houdt de warmte-uitslag te lang aan of twijfel je? Breng dan altijd een bezoekje aan de huisarts.