Minerale en synthetische zonnefilters
In de wereld van zonnebrandcrème en SPF kan je kiezen uit grofweg twee filters: chemische of synthetische filters en minerale filters. Deze filters werken net wat anders en kennen beide hun voor- en nadelen. Een kenmerk van een chemisch filter is dat de SPF ín de huid trekt en daar zonnestralen absorbeert. Omdat het filter in de huid trekt, kan een chemische SPF voor huidirritatie zorgen. Zeker wanneer je een gevoelige huid hebt. Ook wordt een chemisch filter weleens in verband gebracht met eczeem en wordt ervan gezegd dat het de hormoonhuishouding in de war kan schoppen. Een heel andere variant is een mineraal filter. Deze zogenoemde fysische zonnefilters blijven op de huid liggen en weerkaatsen daar zonlicht. Heb je een gevoelige huid? Dan is een mineraal filter het fijnst, omdat de SPF dus niet in de huid trekt. Een nadeel van een fysisch filter is dat de SPF soms een wit laagje achterlaat. Een synthetische zonnefilter is nagenoeg onzichtbaar.
Soorten filters: de goede en minder goede
Twee heel bekende goede minerale zonnefilters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Deze veilige vormen van SPF zijn mild voor de huid en beschermen je huid heel goed. Je vindt titaniumdioxide in SMPL Protective Sunscreen en zinkoxide plus titaniumdioxide in Paula’s Choice Calm Barrier Protect Mineral Dagcrème SPF 30. Beide minerale filters zitten in Paula’s Choice Essential Glow Moisturizer SPF 30. Van een aantal zonnefilters wordt gezegd dat ze een hormoonverstorende werking hebben, waaronder octinoxate. Ook padimate O is een chemisch filter dat je beter kan vermijden, omdat het een stofje is dat huidirritatie kan veroorzaken. Toch zijn er ook veilige chemische filters zoals Tinosorb S en Tinosorb M zijn hier goede voorbeelden van. Je vindt dit filter in is HighDroxy Day Light 30 en in de zonbeschermingsproducten van Suns Care.
Is een mineraal zonnefilter altijd beter?
Natuurlijk is het het allerbeste als je SPF gebruikt wanneer de zon zich laat zien. Zowel met chemische als met minerale SPF zal je dan niet verbranden. Omdat er tegenwoordig ook heel goede, huidvriendelijke synthetische filters zijn, zou ik niet zo stellig durven zeggen dat een mineraal filter per se beter is. Sterker nog: van de chemische filters Tinosorb S en Tinosorb M weet ik dat de kans op huidirritatie zeer klein is én dat het prettige, betrouwbare filters zijn. Veel belangrijker vind ik dat een zonnebrandcrème of dagcrème met SPF parfumvrij is. Een product met parfum kan júist in de zon zorgen voor huidirritatie. Een geïrriteerde huid brengt stress in de huid, en dat kan weer zorgen voor een versnelde collageenafbreuk en dus meer huidveroudering. Een parfumvrije zonnebrand is te allen tijde de beste, meest huidvriendelijke keuze als je het mij vraagt. Parfumvrije SPF vind je onder meer bij Highdroxy, SMPL, Paula’s Choice en Tebiskin.
De hoogte van SPF
Met een SPF ben je nooit 100% beschermd tegen verbranden en huidveroudering. Dat kan alleen als je de zon volledig mijdt. Wel is het zo dat hoe hoger de factor is, hoe beter je beschermd bent tegen UV-straling. Factor 4 beschermt tegen zo’n 75% van de UV-stralen, factor 15 tegen 93%, factor 30 tegen 96% en factor 50 tegen 98% van de UV-straling. Hierbij wil ik een belangrijke kanttekening plaatsen: dit geldt alleen als je je SPF royaal aanbrengt. En royaal betekent ook echt royaal: een hele theelepel voor je gezicht! Smeer je minder, dan neem de beschermingsgraad van je factor al snel af. Door een halve theelepel op je gezicht te smeren, is SPF 50 bijvoorbeeld nog maar SPF 15. Ik adviseer altijd minimaal SPF 30 te gebruiken. Voor de beste bescherming smeer je overigens niet één keer, maar meerdere keren gedurende de dag. Zo bied je je gezicht en lichaam de beste bescherming.
UV-A en UV-B: wat is het verschil?
De ene UV-straal is de andere niet. We onderscheiden straling die je doet verbanden (UV-B, met de B van ‘burn’) en straling die je huid sneller laat verouderen (UV-A, met de A van ‘aging’). De zonnebrandcrèmes en dagcrèmes met SPF anno 2022 beschermen allemaal tegen beide stralingen en vaak nog meer. Veel crèmes hebben ook een beschermingsfactor tegen infrarode straling (IR-A). Dit soort zonnebrandcrèmes bieden dan een zogenoemde broad spectrum of breedspectrum bescherming. Paula’s Choice Essential Glow Moisturizer SPF 30 is hier een mooi voorbeeld van.