Retinoïdenfamilie
Retinol is een vorm van vitamine A en maakt deel uit van de retinoïdenfamilie. Binnen deze familie vind je verschillen typen vitamine A, waaronder ook vitamine A-zuur (tretinoïne), de meest zuiverste en actiefste vitamin A. Omdat vitamine A-zuur niet vrij verkrijgbaar is wordt in huidverzorgingsproducten de voorlopers van A-zuur gebruikt. De bekendste én meest werkzame vitamine A-zuur zijn toch wel de voorlopers retinol en retinaldehyde en de zuivere vorm, tretinoïne. Vandaar dat ik me in dit artikel op deze drie typen richt.
Voorlopers van tretinoïnezuur
Om een beetje te begrijpen waarom de ene retinol effectiever is dan de andere is het belangrijk om toch even dieper in te gaan in de vormen retinol. Zoals ik hierboven al schreef is A-zuur de zuiverste vorm van vitamine A. De overige vormen zijn voorlopers van deze actieve vorm:
- RETINOL-DERIVATEN (bijv. RETINYL PALMITATE of RETINYL PALMITATE)
- RETINOL
- RETINALDEHYDE (ook kortweg RETINAL genoemd)
- RETINOIC ACID (ook VITAMINE A-ZUUR, RETINOÏDEZUUR of TRETINOÏNE genoemd)
De voorlopers worden in de huid omgezet naar de actievere vorm tretinoïne. Hoe meer omzettingen het typen vitamine A moet ondergaan hoe minder effectief dat typen is. Voorbeeld: een retinyl palmitate (een vorm van retinol-derivaten) is het minst effectief en moet in de huid het meest omgezet worden (naar retinol, naar retinaldehyde en als laatst de effectieve vorm tretinoïne) om z’n werk te doen. Goed om te weten dus en de ingrediënten daarop te controleren. Wij gaan door met de drie krachtigere vormen van vitamine A.
Vitamine A of vitamine A-zuur?
Het verschil tussen retinol, retinaldehyde en vitamine A-zuur zit ‘m in de verkrijgbaarheid en werkzaamheid. Voor vitamine A-zuur moet je vooralsnog naar de apotheek, met een doktersrecept. Retinol en in mindere mate retinaldehyde daarentegen vind je in crèmes en serums. De reden dat vitamine A-zuur niet in de winkel ligt, is dat het middeltje de huid flink kan irriteren en echt onder begeleiding van een arts gebruikt moet worden. Maar het kan dan ook echt wonderen doen: vitamine A-zuur werkt bewezen huidverfijnend en gaat rimpeltjes en lijntjes tegen. Retinol en retinaldehyde, de voorlopers dus van viatmine A-zuur kan je zien als een afgezwakte vorm van vitamine A-zuur. Toch is het stofje nog steeds heel erg effectief, vooral in de juiste doseringen en minder irriterend dan de zuivere vorm vitamine A-zuur. Retinol moet in de huid twee keer omgezet worden en retinaldehyde nog maar één keer om dezelfde huidverbeterende effecten te hebben als een vitamine A-zuur. Een nadeel van alle vormen van vitamine A is dat het slecht tegen licht en lucht kan. Belangrijk dus bij aankoop van een vitamin A-product: vooral de producten in een lucht- en lichtdichte pompflacon zijn voldoende werkzaam.
Wat doet retinol voor je huid?
Retinol en retinaldehyde werken bewezen effectief bij het verfijnen van de huidstructuur en de teint. Het kan pigmentatie heel mooi aanpakken, zeker wanneer je retinol in hogere concentraties gebruikt (o.25% en hoger). Retinaldehyde is in lagere concentraties (0.05% en hoger) al effectief omdat het maar één keer omgezet hoeft te worden. Daarnaast kan retinol en retinaldehyde fijne lijntjes en rimpeltjes verzachten. Ook ín de huid werkt retinol door dankzij cel tot cel communicatie. Het zorgt voor een gezonde celdeling en stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid dankzij retinol en retinaldehyde steviger en elastischer wordt.
Opbouwen van retinol en retinaldehyde
Raak je enthousiast en wil je gelijk los met één van deze twee typen vitamine A? Niet gelijk doen! Het gebruik van retinol en retinaldehyde moet je zorgvuldig opbouwen. Je huid moet er namelijk aan wennen. Ga je te hard van stapel dan kan je huid geïrriteerd raken. Begin met om de twee dagen smeren, de week erna om de dag en in de derde week zou je retinol dagelijks kunnen gebruiken, mits je huid goed reageert op het stofje. Breng retinol of retinaldehyde alleen ’s avonds. Door het gebruik van retinol wordt de huid dunner, waardoor je sneller zonschade door UV-straling oploopt. En combineer retinol altijd met SPF overdag, gouden regel!
De nadelen van retinol
Niet ieder huidtype is geschikt voor een vorm van vitamine A. Heb je een heel gevoelige huid? Dan kan retinol of retinaldehyde misschien te heftig zijn voor je. Daarnaast dien je een vitamine A altijd te combineren met een hoge zonnefactor, omdat je anders last kan krijgen van pigmentatie. Niet per se een nadeel, maar wel een aandachtspunt: vitamine A is vooral werkzaam in de juiste doseringen en de juiste vorm. Veel merken vermelden het percentage op de flacon, andere merken niet. Kijk in dat geval of retinol of retinaldehyde in de bovenste regionen van de ingrediëntenlijst staat. Is dat niet het geval? Dan bevat het product te weinig retinol om huidverbeterend te kunnen zijn. Om te beginnen kan je prima 0,25% retinol gebruiken, maar wanneer je echt huidverbeterend te werk wil gaan, is 1% retinol helemaal niet gek. Bij retinaldehyde kan een percentage van 0.1% al effectief zijn. Eén van mijn favoriete vitamine A-producten met retinaldehyde is Highdroxy Retinaid met 0.05% retinaldehyde in combinatie met 0.5% bakuchiol, een natuurlijke alternatief voor retinol dat de retinaldehyde verstrekt (lees hier meer over bakuchiol). Hierdoor is het serum extra effectief, maar toch uitermate mild en een aanrader voor de gevoelige huid! Is je huid al gewend aan een vitamine A-product dan is de Retinaid Forte met 0.1% retinaldehyde en 0.5% bakuchiol een betere optie voor je. Een hogere dosering retinol vind je bij Paula’s Choice 1% Retinol Treatment. Tebiskin heeft twee producten met ingekapselde retinol: Reticap Face Cream en Reticap-EL-Night.
Goed om te onthouden
- koop altijd een vitamine A-product in lucht- en lichtdichte verpakking
- gebruik altijd, maar dan ook altijd een SPF wanneer je een vitamine A-product gebruikt
- vermijd het gebruik van vitamine A op je oogleden en lippen, behalve als het duidelijk op de verpakking staat dat het kan (wees dan nog voorzichtig)
- gebruik een vitamina A-product bij voorkeur in de avond
- kies voor ongeparfumeerd
- wees terughoudend met een vitamine A-product tijdend je zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft, tenzij je arts er expliciet toestemming voor heeft gegeven
Hopelijk heb je dit blogartikel met plezier gelezen en is het wat duidelijker voor je! Ik ben heel benieuwd of jij al een vitamine A-product gebruikt en wat jouw ervaringen zijn.
Lfs Lianne
Dit bericht heeft één reactie
Heel interessant artikel en wat een goede uitleg en informatie met de tips die je erbij geeft.
Ik ben hier heel benieuwd naar. Ik zou het wel willen gebruiken maar misschien is het niet zo geschikt voor mijn couperose gevoelige huid.
Maar ik zie online bij diegene die retinol gebruiken echt heel positieve resultaten.
Reacties zijn gesloten.