Foto door The Lazy Artist Gallery via Pexels
Hoe werkt zelfbruiner?
Aan self tan is een stofje toegevoegd dat voor een bronzing effect zorgt: DHA (dihydroxyacetone). DHA is een suikersoort die de opperhuid een kleurtje geeft. Je wordt bruin doordat de suiker reageert met de aminozuren van je huid. Dit proces vormt moleculen die bruin van kleur zijn: melanoïdines. DHA geeft alleen de (dode) huidcellen van de opperhuid een kleur en dringt niet diep door in de huid. Hierdoor is het effect van self tan vaak van korte duur. Hoe meer DHA er in zelfbruiner aanwezig is, hoe intenser het resultaat. Ik krijg weleens vragen over de veiligheid van zelfbruiner, maar ik kan je geruststellen: het stofje DHA doet je huid geen kwaad. Nog geen enkel onderzoek heeft aangetoond dat self tan schadelijk voor je huid of lijf is. De zonnebank wel – needless to say.
Verschillende soorten self tan
Bruin-zonder-zonproducten zijn er in talloze varianten. Van mousse tot crème en van een spray tot druppels. Welke je kiest, is een kwestie van voorkeur. Wat vind je prettig smeren? Maar ook het gewenste effect is bepalend voor het soort self tan dat je kiest. Zo laat een mousse zich goed opbouwen, waardoor je gemakkelijk een diep gebronsde teint creëert. Self tan drops gaan van heel subtiel (1-2 druppels) tot intens (5-6 druppels), ideaal wanneer je je favoriete intensiteit wilt bepalen. Omdat ik ook maar moeilijk kan kiezen, vind je bij SKNZ zowel mousse, olie, balm, drops als een sleep mask.
Welke kleur zelfbruiner kies ik?
Zelfbruiners zijn over het algemeen beschikbaar in kleurgradaties als ‘light’, ‘medium’ en ‘dark’. Ben je blond of rossig en verbrand je normaliter snel? Kies dan voor light. Deze kleur zelfbruiner geeft bij jou het meest natuurlijke resultaat. Brunettes met een lichte tot medium huid kunnen met gemak voor een medium zelfbruiner gaan. Wil je een intenser resultaat? Dan kan je ook voor dark kiezen. Kies te allen tijde liever een tintje lichter. Vrijwel iedere self tan is op te bouwen, waardoor je na twee of drie dagen alsnog diep gebronsd bent.
SKNZ-favoriet: self tan drops
Van je favoriete bodycrème een self tan maken: hoe geweldig is dat? Niet voor niks ben ik al jaren fan van de self tan drops van James Read. Deze made to measure zelfbruiner voeg je naar eigen behoefte toe aan je bodylotion of – crème, waardoor je zo subtiel of intens wilt tannen als je wenst. Omdat je de zelfbruinerdruppels mixt, is de kans op strepen en vlekken heel klein. Ik durf wel te zeggen dat self tan drops de meest streeploze zelfbruiner is die er bestaat. Naast self tan drops voor het lichaam zijn er ook drops voor het gezicht.
Zo breng je zelfbruiner aan
Je favoriete zelfbruiner gekozen? Dan begint nu het echte werk. Wil je een streeploos bruiningseffect? Met deze stappen zit je goed:
- Scrub je huid en onthaar je benen voordat je met self tan aan de slag gaat. Hoe minder dode huidcellen en haartjes, hoe egaler het bruiningsresultaat.
- Droog je goed af na het douchen. Zelfbruiner ‘pakt’ het beste op een droog velletje.
- Gebruik voor een egaal resultaat een tanning mitt. Zo’n zelfbruinerhandschoen laat je de zelfbruiner heel makkelijk en gelijkmatig aanbrengen. Hou je gelijk je handen schoon.
- Besteed wat meer aandacht aan plekken waar je lastig bij komt, zoals je knieholtes, ellebogen en onder je borsten. Hier hoopt zelfbruiner snel op en dan krijg je dus wél vlekken.
- Wacht even met aankleden. Je wilt geen strepen op je nieuwe outfit, dus laat de self tan eerst volledig intrekken.
Gradual tanning vs. express tanning
In zelfbruinerland maken we onderscheid tussen zogenoemde gradual tanners en express tanners. Kort gezegd het verschil: een express tanner geeft direct een tintje, terwijl een gradual tanner zich moet ontwikkelen en pas na een paar uur kleur geeft. Een express tanner is een goede keuze wanneer je direct naar buiten wilt met je gebronsde benen en armen. Vaak is het trouwens zo dat een express tanner óók doorontwikkelt en na een paar uur een nog intenser resultaat geeft. Naast gradual tanners en express tanner zijn er wash off tanners, zoals de Body Foundation Wash Off Tan van James Read. Dit type zelfbruiners geeft direct een kleurtje en was je tijdens een douchebeurt weer van je huid af. Handig voor een feestje!
O en als laatste nog een waarschuwing: self tan geeft een mooi tintje, maar beschermt je huid niet tegen de schadelijke invloeden van de zon. In zelfbruiner zit geen SPF, smeer je dus altijd in met zonnebrandcrème voordat je gaat zonnebaden.