Voordat je gaat beginnen eerst wat meer over de bloemkool. Want bloemkool is geen stoffige groente. Nee, deze superfood van Hollandse bodem verdient echt wel meer credits. Bloemkool is namelijk ontzettend gezond, voor je hele lijf inclusief je huid en haar en een boost het je immuunsysteem. Want wist je bijvoorbeeld dat 100 gram bloemkool al volstaat om 80% van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen? Vitamine C helpt o.a. je weerstand verhogen. En dat is niet de enige antioxidanten die bloemkool rijk is, want ook vitamine K (goed voor de bloedvaten) betacaroteen en quercetine zijn ook goed vertegenwoordigd in deze groente. Deze twee laatste vormen samen met vitamine C een krachtig wapen te oxidatieve stress en gaat vroegtijdige (huid)veroudering tegen.
Dat waren een aantal voordelen van de bloemkool, maar verdiep je er gerust verder in. Ik ga nu dit hemelse soepje met je delen en ik hoop dat je er net zo van geniet als ik!
Dit heb je nodig:
- 1 bloemkool – in plakjes gesneden en de roosjes losgehakt
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel dadelsiroop
- 1 á 2 teentjes knoflook – in stukjes gehakt
- 1 middelgrote ui – gesnipperd
- 2 tot 3 eetlepels milde currypasta ( ik gebruik de indiase kruidenpasta van patak’s)
- 1 theelepel citroenzeste (rasp van een citroenschil) plus de sap van een halve citroen
- 1 tot 3 theelepels wijnazijn
- 300 ml groentebouillon
- 100 ml kokosmelk
- 2 eetlepels Mellow Yellow (optioneel)
- voor de garnering: 1 bosui, 1 rode peper, basilicum, gabakken uitjes
Bereiding:
- Snij de bloemkool in plakjes en meng twee eetlepels olijfolie door de bloemkoolplakjes. Verdeel deze over een bakplaat en rooster de bloemkoolstukjes 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
- Verwarm in een grote pan twee eetlepels olijfolie. Fruit daarin de ui en knoflook. Voeg de eetlepels currypasta (3 als je van pittig houdt) en citroenzeste toe en meng het geheel goed. Zet het vuur middelhoog en voeg de 1 tot 3 eetlepels wijnazijn toe en laat het even koken (wel blijven roeren). Voeg als laatst de dadelsiroop toe. Zet het vuur even uit als de bloemkoolroosjes nog niet klaar zijn.
- Inmiddels zijn de bloemkoolplakjes en roosjes geroosterd. Voeg deze toe aan de pan (je kan een aantal roosjes apart houden voor de garnering) en voeg de groentebouillon en de kokosmelk. Breng het mengsel aan de kook en laat het 15 minuten koken.
- Zet het vuur uit en laat de soep even afkoelen en pureer dan voorzichtig de bloemkool totdat je een egale soep hebt (je kunt ook een blender of soepmaker gebruiken als je die hebt).
- Meng als laatst de halve citroen door de soep en eventueel wat peper en zout als je dat nodig vindt. Is de soep te dik? Meng er dan nog wat extra gekookt water doorheen, maar niet te veel. Het mag een dikkere soep blijven 🙂 Optioneel kun je 2 eetlepels Mellow Yellow toevoegen om deze soep nog extra superfoods en pit te geven.
- Verdeel de soep in kommen en garneer de soep met gesnipperde bosui, rode peper, balsilicum en strooi er gebakken uitjes overheen. Als maaltijdsoep serveer je naast de soep een schaaltje zilvervliesrijst. Dit is superlekker om doorheen te doen en het vult goed. Soep over? De volgende dag als lunch!
Bon appétit!