De voordelen van wandelen
Bewegen is gezond en helpt je om lekkerder in je vel te komen en een flinke dosis beweging krijg je al door regelmatig een stevige wandeling. Een vorm van bewegen die over het algemeen eenvoudig is te realiseren en nog leuk is ook! De gezondheidsvoordelen van wandelen is al meerdere malen wetenschappelijk vastgesteld en de lijst is lang: zo vermindert lopen bijvoorbeeld het risico op diabetes, dementie en sommige vormen van kanker. Daarnaast geeft wandelen je een boost energie, verbetert het je humeur en stimuleert het je bloedsomloop wat helpt je huid gezond en levendig te houden. Kortom, wandelen kan je echt helpen om lekker in je vel te zitten!
Loop je lekker in je vel
Van bewegen word je gelukkiger en gelukkig zijn maakt dat jij lekker in je vel zit én dat straal je uit. Maar hoe komt het nou dat beweging blij en gelukkig maakt? Tijdens het bewegen komen er stofjes vrij vanuit de hersenen. Deze ‘gelukshormonen’, endorfine en dopamine verspreiden zich na de lichamelijke inspanning door het lichaam en hebben een pijnstillend effect, maar veroorzaken daarnaast een gevoel van welbevinden, je ervaart minder stress en bent gewoon blijer en dat is wat je wilt, toch?
Laat je huid gaan stralen
Een stevige wandeling geeft je bloedsomloop een flinke boost en dat wil je, want hierdoor blijven de huidcellen gevoed en vitaal. Bloed transporteert namelijk zuurstof en voedingsstoffen naar de werkende cellen door heel het lichaam, inclusief de huid. Naast het leveren van zuurstof, helpt de bloedstroom ook afvalproducten, waaronder vrije radicalen, uit de werkende cellen afvoeren. In tegenstelling wat wordt beweerd, helpt lichaamsbeweging en zweten je huid niet ontgiften. Het neutraliseren van gifstoffen gebeurt in de lever, maar door de doorbloeding te verhogen door bewegen zoals een stevige wandeling help je het lichaam om celresten uit het systeem te spoelen. Je reinigt je huid dan als het ware van binnenuit.
Goede nachtrust
Onderzoek toont aan dat beweging de slaapkwaliteit kan bevorderen. Helemaal als die beweging in de ochtend wordt gedaan en dan het liefst buiten. Van wandelen in de ochtend krijg je energie en wordt – door het daglicht (vergeet je SPF niet) – serotonine aangemaakt. Serotonine zijn overdrachtsstofjes die invloed hebben op je geheugen, stemming, emotie, eetlust en slaap. Heeft je lichaam namelijk genoeg serotonine aangemaakt dan wordt dit ‘s avonds, wanneer het licht en alle schermen uit zijn omgezet naar melatonine en dat laatste stofje help je beter en diep te slapen. Goed slapen is een must voor je humeur en je energiehuishouding en je raadt het al, je lekker in je vel voelen 🙂 Lukt een wandeling in de ochtend niet, dan is een loopje in de avond natuurlijk ook goed. Loop dan alleen een klein ommetje en niet te actief.
Kom en blijf in shape door wandelen
Lopen is een prima workout! Neem bijvoorbeeld een Power Walk waarbij je je looptempo iets omhoog gooit. Of de HIIT Walk waarbij met intervallen loopt; je wisselt dan een hoog looptempo af met een lager tempo. Door met intervallen te wandelen zal de conditie snel verbeteren. En onderschat natuurlijk het ‘gewone’ lopen niet, want bij elke wandeling ben je bezig om je lichaam in shape te brengen en houden. Je maakt je benen, buik en andere delen van het lichaam strakker en je spieren en botten worden sterker. Dit effect heb je al bij je dagelijkse rondje van 20 à 30 minuten!
Vertraag de veroudering door een dagelijkse wandeling
Naarmate we ouder worden, krijgen we te maken met functieverlies. De uiteinde van onze chromosomen (ons DNA), ook wel telomeren genoemd worden korter. Lopen is een lichaamsactiviteit met een over het algemeen een lage intensiteit die helpt al je celfunties actief te houden, je hart gezond te houden en je hersenfunctie en bloedcirculatie verbetert. Omdat het lichaam actief blijft, vertraagt het verkorten van de uiteinde van de telomeren, waardoor het verouderingsproces wordt vertraagd.
Stress heeft ook veel nadelige gevolgen o.a. een snellere veroudering. De gevolgen van stress zijn niet alleen van invloed op je lichaam, maar ook af te lezen aan je huid. Wandelen werkt onthaastend dus door regelmatig te wandelen, druk je eigenlijk iedere keer de pauze knop in. Het stresshormoon cortisol vermindert – wat weer gunstige gevolgen heeft op meerdere lichaamsfuncties en je uiterlijk – en gelukshormonen worden aangemaakt.
Doe je mee: ommetje lopen met Lianne
Tja, je kan er allemaal wel over praten, maar laten we doen! Ikzelf heb wandelen altijd fijn gevonden, maar haalde mijn beweging voornamelijk uit fanatiek hardlopen. Helaas kreeg ik door dat fanatieke gedoe last van mijn knieën. Daarna ben ik o.a. vaker en met meer regelmaat gaan wandelen. Boodschappen, bezoekjes, de bestellingen van SKNZ, wat kon probeerde ik al wandelend te doen. Een tijdje terug hoorde ik van de ‘ommetjes-app’ van de Hersenstichting. Zij willen in samenwerking met Erik Schreder d.m.v. deze app mensen stimuleren en motiveren om een dagelijks ommetje van minimaal 20 min. te maken. Vaker en langer mag. Met een vriendin ben ik begonnen met onze wandelingen bij te houden in deze app en dit was zo leuk en motiverend dat ik er meer mee wilde. Zo is het idee ontstaan om dit vanuit SKNZ te doen samen met jullie! Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar info@sknz.nl
Foto door Yogendra Singh via Pexels