Foto door Shauna Camps: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/vrouw-die-haar-gezicht-houdt-2669718/
AHA’s & BHA’s
Glycolzuur is een zuur dat in de categorie fruitzuren valt, ook wel AHA’s genoemd. Deze zogenoemde Alpha Hydroxy Acids komen in verschillende varianten, waaronder ook melkzuur en appelzuur. Tegenover de AHA’s staan BHA’s: Beta Hydroxy Acid. De bekendste BHA is salicylzuur, een type zuur dat veelal wordt ingezet bij een vette, onzuivere huid. Zowel AHA’s als BHA’s exfoliëren, maar BHA dringt dieper door in de poriën en werkt ontstekingsremmend. Van alle AHA’s wordt glycolzuur het meest gebruikt in skincare. En dat is niet voor niks!
Hoe werkt exfoliëren met glycolzuur precies?
Onze bovenste huidlaag is bezaaid met dode huidcellen. De meeste dode huidcellen verliezen we vanzelf, maar een deel van de cellen gaat aan elkaar vast kleven en zorgt voor een dikkere bovenste huidlaag. Hoe dikker de laag dode huidcellen, hoe grauwer je teint. Door dode huidcellen regelmatig te verwijderen, hou je je huid stralend, glad en zacht. Glycolzuur helpt dode huidcellen aan het huidoppervlak af te breken en weekt deze cellen los. Door een wattenschijfje met glycolzuur over de huid te halen, veeg je de dode huidcellen als het ware weg. Dit is een veel mildere variant van exfoliëren dan scrubben met een korrel. Scrub kan de huid beschadigen wanneer je verkeerd scrubt of de korrel te grof is. Let er bij het gebruik van glycolzuur wel op dat er voldoende van de AHA aanwezig is in het product. Een concentratie van tussen de 5% en 10% is perfect. Je vindt het ingrediënt (vaak aangeduid als ‘glycolic acid’) dan terug in de bovenste regionen van de ingrediëntenlijst.
Wat zijn de verdere voordelen van glycolzuur?
Behalve het exfoliërende vermogen – waardoor je een mooie glow krijgt – heeft glycolzuur nog veel meer voordelen. Zo bindt het stofje meer vocht aan de huid, waardoor het heel hydraterend werkt. In hogere concentraties (vanaf 5%) kan de AHA pigmentatie voorkomen en ook andere tekenen van vroegtijdige huidveroudering, waaronder rimpels en lijntjes, aanpakken. Daarnaast kan glycolzuur de huidtextuur helpen verfijnen en wakkert het stofje de celvernieuwing aan. Glycolzuur staat erom bekend de celdeling met meer dan 40% te laten versnellen! Hierdoor krijg je een gladde huid met een jeugdige gloed.
Producten met glycolzuur
Glycolzuur wordt verwerkt in verschillende soorten skincare. Zo zijn er lotions met glycolzuur die je met een wattenschijfje aanbrengt, cleansers en gel-serums. Paula’s Choice Daily Smoothing Treatment 5% AHA bevat 5% glycolzuur en breng je gemakkelijk aan met een watje. Dezelfde werkwijze, maar een krachtiger exfoliant is Tebiskin Gly-C ampullen, met een dubbele dosis glycolzuur gecombineerd met vitamine C. Een heel fijn maar mild serum (ook voor de gevoelige huid!) op basis van onder meer glycolzuur is de HighDroxy HydroPeel Sensitive. Dit serum breng je aan onder je moisturizer, om optimaal te profiteren van glycolzuur, melkzuur en citroenzuur. Wil je liever geen glycolzuur op je huid laten zitten gedurende de dag? Kies dan voor een reiniger met AHA, zoals Tebiskin Gly-Clean.
Maar… wees matig met glycolzuur
Natuurlijk is geen enkel ingrediënt een wondermiddel. Door de vele voordelen van glycolzuur ben je misschien geneigd overboard te gaan, maar dat is niet verstandig. Ik ben geen voorstander van over-exfoliëren en raad aan rustig te beginnen met glycolzuur. Niet ieder huidtype is gebaat bij elke dag en oneindig exfoliëren. Kijk goed naar de indicatie: waarom gebruik je glycolzuur en wat wil je bereiken? In veel gevallen is om de dag glycolzuur gebruiken voldoende. Let er ook op dat je glycolzuur altijd combineert met het dagelijks aanbrengen van SPF. Glycolzuur maakt je huid dunner, waardoor je sneller zonschade oploopt. Bescherm je huid hiertegen door ’s ochtends te smeren met een zonproduct met minimaal SPF 30.
Dit bericht heeft 2 reacties
Oh vroeger ja, scrubben met van die korrels🙈 gelukkig zijn er nu deze varianten op de markt gekomen. Ik gebruik ze beide (AHA en BHA) wel apart van elkaar om ook mijn poriën af en toe goed te reinigen van binnenuit. De AHA heb ik trouwens via jou ontdekt, ik wist niet hoe dat werkte. Fijn en handig artikel weer!
Hoi Manuela! Bedankt voor je reactie en leuk jouw ervaring te lezen en ik je heb kunnen laten kennismaken met een AHA 🙂
Reacties zijn gesloten.