Verschillende soorten pigmentatie
Iedere huid maakt melanine aan. Deze bruine kleurstof wordt gemaakt door pigmentcellen en zorgt ervoor dat de huid kleur heeft. Onder invloed van zonlicht neemt de melanineaanmaak flink toe en kan melanine zich ophopen, waardoor pigmentvlekken ontstaan. In de meeste gevallen van hyperpigmentatie is de zon de boosdoener, maar ook kunnen de bruine verkleuringen ontstaan door medicijngebruik, bij hormoonschommelingen of na een ontsteking, of huidirritatie (acne, eczeem).
De meest voorkomende soorten pigmentvlekken:
- Lentigo solaris: pigmentvlekken die ontstaan door overmatige blootstelling aan de zon. Deze (blijvende) vlekjes ontstaan vaak pas op latere leeftijd, maar laten zich goed behandelen.
- Post-inflammatoïre hyperpigmentatie: pigmentvlekken die ontstaan na een huidirritatie of ontsteking. In de meeste gevallen verdwijnen de verkleuringen vanzelf, maar dit kan jaren duren.
- Melasma (zwangerschapsmasker): pigmentvlekken die ontstaan onder invloed van UV-licht en hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap of in de overgang. Melasma is lastiger te behandelen.
Pigmentvlekken verminderen met skincare
Er zijn gelukkig producten en behandelingen die pigmentvlekken kunnen oplichten of laten verdwijnen. Of een product bij jou het gewenste effect heeft, is mede afhankelijk van de oorzaak van de pigmentatie en de diepte van het pigment in de huid. Hoe oppervlakkiger, hoe eenvoudiger een serum of crème bij het pigment kan komen. Pigmentvlekken laten zich niet zomaar wegsmeren, maar met de juiste ingrediënten kun je goede resultaten behalen. Zo zijn vitamine C en E (en vooral een combinatie van die twee), vitamine A en B, glycolzuur en zoethoutwortelextract heel effectief bij pigmentatie. Let er dan wel op dat je producten met hoge concentraties vitaminen en zuren kiest. Een fijn product om je teint weer te egaliseren, is Tebiskin Gly-C met een hoge dosering vitamine C, glycolzuur en melkzuur. Dit exfoliërende serum kalmeert de huid en egaliseert de huid. Een extra krachtige variant van dit serum is er ook, voor de meer hardnekkige pigmentatie: Tebiskin Gly-C Strong. Gebruik dit serum nadat je je huid hebt gereinigd. Een cleanser gebruikte je waarschijnlijk al, maar bij pigmentatie is het fijn om nu een reiniger te kiezen die de huid helpt te egaliseren, zoals Tebiskin Gly-Clean. Voeg daarnaast een wekelijkse peeling met zuren aan je skincare routine toe. Bij oppervlakkige pigmentvlekken kun je het beste kiezen voor een glycolzuurpeeling of exfoliant op basis van enzymen. Bevindt het teveel aan pigment zich dieper in de huid? Dan kan een professionele peeling in een salon uitkomst bieden. Vooral de zogenoemde TCA-peeling of laserbehandeling werken effectief bij pigmentatie.
Make-up bij pigmentvlekken
Pigmentvlekjes wat minder zichtbaar maken doe je met een goede make-up. Een foundation zoals Lycogel doet wonderen. Met Lycogel zorg je voor een egale basis en verdoezel je oneffenheden zoals pigmentvlekken. Deze breng je aan over je hele gezicht voor een mooi, gelijkmatig resultaat. Voor plekjes die wat meer dekking nodig hebben, zoals pigmentvlekken, littekentjes of onzuiverheden, kun je eventueel een concealer gebruiken. Lycogel biedt niet alleen een mooie dekking, maar verzorgt en beschermt je huid tegelijkertijd. Perfect voor iedereen die niet alleen make-up wil dragen, maar ook wil werken aan de gezondheid van de huid. Over Lycogel heb ik eerder een blog geschreven en die lees je hier.
Pigmentvlekken voorkomen is beter dan genezen
Zoals voor zoveel geldt: voorkomen is beter dan genezen. Heb je eenmaal pigmentvlekken? Dan kom je er best lastig weer van af. Pigmentatie oplossen is vaak tijdelijk. Met de juiste producten, eventueel aangevuld met professionele behandelingen, kan je pigmentvlekken verhelpen, maar zodra de zon weer gaat schijnen en je neemt geen voorzorgsmaatregelen, steken ze weer de kop op. Je kunt je huid beschermen tegen (verergering van) pigmentvlekken door elke dag trouw met minimaal SPF 30 te smeren. Een aanrader is Tebiskin UV-LC, een SPF50+ met pigmentverminderende ingrediënten, waaronder phenyl ethyl resorcinol, ferulisch zuur, acetylglucosamine en ethyl linoleaat. Maar zonnebrandcrème blokkeert de zon niet volledig, waardoor je altijd een risico loopt als je vol met je gezicht in de zon gaat zitten. Een petje of een hoed dragen helpt dan nog het beste.
Tot slot: het verminderen van pigmentvlekken is een proces van een lange adem. Zoals gezegd kan je pigmentvlekken niet zomaar wegsmeren. Hier zijn effectieve ingrediënten voor nodig en een routine waar je wekenlang aan vasthoudt. Vitamine C en AHA-zuren zijn het meest effectief, maar werken vooral bij meer oppervlakkige pigmentatie. Bij diepere, hardnekkige pigmentvlekken is een peeling of zelfs laserbehandeling de beste oplossing. En vergeet vooral niet: pigmentvlekken voorkomen door elke dag met een zonnefactor te smeren, blijft toch echt het allerbeste.