Foto door Sora Shimazaki via Pexels
Wat is microneedling precies?
Microneedling is een needlingbehandeling waarbij – zonder grote druk – gecontroleerd microwondjes worden aangebracht waarbij de epidermis (de opperhuid) grotendeels intact blijft. Deze wondjes creëer je met een roller of pen (ik werk met een pen, hierover later meer) die is voorzien van tientallen minuscule naaldjes. Al vibrerend wordt de huid als het ware ‘geperforeerd’. Door de huidcellen met naalden te prikkelen, herstelt en vernieuwt de huid zich. De celdeling wordt op gang gebracht, de doorbloeding van de huid verbetert en ook wordt de aanmaak van elastine en collageen gestimuleerd. Op de langere termijn zorgt dit voor een fijnere huidstructuur, een egale teint én huidverjonging, waardoor fijne lijntjes en rimpeltjes zichtbaar verminderen. De microkanaaltjes zijn niet zichtbaar met het blote oog en sluiten zich na ongeveer 10 minuten.
Dit gebeurt er precies met je huid tijdens microneedling
Microneedling ‘prikkelt’ de huidcellen en het bindweefsel. Dit zet een natuurlijk herstelproces in gang. De huid gaat nieuwe bindweefselvezels produceren, de celdeling krijgt een boost en de productie van collageen en elastine wordt flink aangewakkerd. Door microneedling vindt een snellere verschilfering van de huid plaats, wat leidt tot een egalere teint en minder kans op onzuiverheden. Na de behandeling schilferen dode huidcellen van de huid af, wat al na één behandeling kan zorgen voor een stralender gezicht. Ook fijn: een huid die met naaldjes is bewerkt, neemt werkzame stoffen uit serums en crème beter op!
Epidermaal en dermaal needlen
Als huidspecialist werk ik epidermaal en dermaal. Epidermaal betekent dat je tot in de opperhuid werkt, met een naaldlengte van 0,2 tot 0,3 mm. Het doel van epidermale microneedling is een betere opname van producten en het verdikken van de opperhuid. Deze vorm van microneedling zet ik in bij onder andere hyperpigmentatie, rosacea, acne, maar ook bij huidveroudering. Omdat epidermaal needlen niet héél diep gaat, kun je deze behandeling om de twee à drie weken ondergaan. Je huid hoeft minder lang te herstellen van epidermale microneedling. De tegenhanger is dermaal needlen. Hier gaan de naaldjes (ik werk doorgaans met 0,75 tot max. 1 mm) wat dieper de huid in, tot in de lederhuid, Het doel is collageenstimulatie. Deze vorm van microneedlen wordt veelal ingezet wanneer je actief aan huidveroudering wil werken of littekens en striae wil verminderen. Na het dermaal needlen heb je vaak last van ‘puntbloedinkjes’ en heeft de huid iets langer de tijd nodig te herstellen. Tussen twee dermale needlingbehandelingen dienen vijf tot acht weken te zitten.
Wanneer zie ik resultaat?
Het is een vraag die ik vaak gesteld krijg. Want ja, natuurlijk wil je dat een behandeling resultaten laat zien. Microneedling is zo’n treatment die wat tijd nodig heeft om resultaten te laten zien. Na een eerste behandeling ziet de huid er gladder en frisser uit, maar de échte resultaten laten iets langer op zich wachten. Een kuur van vier tot zes behandelingen die om de vier weken plaatsvinden, zouden een egalere teint, fijnere huidstructuur, strakkere huid en minder lijntjes en rimpels moeten opleveren. Heb je bijvoorbeeld een feestje en wil je je huid een boost geven? Dan kan je microneedling ook prima als eenmalige behandeling ondergaan.
Doet microneedling pijn?
Het is niet de meest prettige behandeling om te ondergaan, maar écht pijnlijk kan je microneedling niet noemen. Op sommige plekken is het needlen wat gevoeliger, bijvoorbeeld op het voorhoofd. Tijdens de behandeling kleurt de huid wat rood, maar dit trekt binnen een paar uur weg.
Voor- en nazorg
Drie weken vóór de treatment raad ik aan om te beginnen met aangepaste huidverzorging. Kies voor skincare zonder parfum om de huid niet onnodig te belasten en te triggeren. Na afloop kan een special hyaluronzuur vliesmasker je huid voorzien van de juiste voedingsstoffen en is het een must om je huid goed te verzorgen met een SPF, zoals deze dagverzorging met SPF 50 van Tebiskin. De huid is na een microneedlingbehandeling gevoeliger en extra ontvankelijk voor zonnestralen en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Verder adviseer ik om 24 uur niet te sporten en naar de sauna te gaan. Wil je per se make-up gebruiken? Dan adviseer ik Lycogel, make-up en skincare in één. Na de behandeling krijg je van mij een mini mee naar huis.
Dermapen
In mijn praktijk werk ik met de Dermapen 4, een betrouwbare en professionele needling tool die wereldwijd door veel schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten wordt gebruikt. De Dermapen is behoorlijk geavanceerd en is fijn in gebruik omdat je er snel, efficiënt en daardoor een stuk pijnlozer mee kan werken. De naaldjes van de Dermapen worden loodrecht in de huid gebracht, waardoor het needlen je huid gecontroleerd ‘beschadigt’ en de behandeling 100% veilig is. In combinatie met de juiste ingrediënten die de huidspecialist adviseert, bereik je zo prachtige resultaten.
Voor wie is microneedling?
Microneedling wordt het meest ingezet als anti-aging-behandeling, maar de behandeling laat ook prachtige resultaten zien bij pigmentatie, grove poriën en een grauwe huid. In principe is microneedling geschikt voor alle huidtypes, maar bij actieve acne raad ik de behandeling meestal af. Ook als je huid héél gevoelig is, zal microneedling voor jouw huid niet zo prettig zijn.
Lijkt microneedling jou iets?