Verplichte houdbaarheid op cosmetica
Producenten van cosmetica zijn verplicht een aantal zaken op het etiket of de verpakking van beautyproducten te vermelden, waaronder de INCI (ingrediëntenlijst), de plek waar het gemaakt is én de houdbaarheid. De houdbaarheid van cosmetica wordt in de meeste gevallen aangeduid met een symbool van een geopend potje met deksel, en daarnaast de notering 6M, 12M of zelfs 24M. Dit cijfer staat voor het aantal maanden dat het product goed is nádat je het hebt geopend. Staat er geen symbool van een potje met een maandnotering op? Dan staat er soms ook een datum in de toekomst op, net zoals op verpakkingen van levensmiddelen.
Hoe lang is mijn beautyproduct houdbaar?
Hoe lang cosmetica goed is, is afhankelijk van heel veel factoren. In wat voor flacon het product zit verpakt speelt mee, maar ook hoe je het product bewaart. Over het algemeen geldt dat skincare in potjes het kortst houdbaarheid zijn. Dit komt omdat een crème in een pot vaak in aanraking komt met lucht, licht en jouw vingers (hallo bacteriën!). Hierdoor zal een crème in een potje eerder bederven. Ook producten op waterbasis in plaats van oliebasis zijn minder lang houdbaar. Daarnaast zijn natuurlijke producten zonder conserveringsmiddelen logischerwijs korter houdbaar, simpelweg omdat ze de bewaarmiddelen die een product langer goed houden missen. Bewaar je skincare en make-up altijd droog en koel. Zet het nooit in direct zonlicht. Zon, warmte en vocht zorgen ervoor dat de houdbaarheid van cosmetica aanzienlijk wordt verlaagd. Zonde!
Houdbaarheid van producten met hypochloorzuur
Hypochloorzuur is een bijzonder ingrediënt dat steeds vaker wordt ingezet in huidverzorging vanwege zijn antibacteriële en kalmerende eigenschappen. Maar wist je dat de houdbaarheid van producten met dit ingrediënt uniek is? Na opening blijft hypochloorzuur nog drie maanden optimaal effectief. Daarna neemt de werkzaamheid geleidelijk af, omdat dit actieve bestanddeel gevoelig is voor afbraak door blootstelling aan zuurstof en licht.
Om het meeste uit je product te halen, is het belangrijk om het goed te bewaren: zet het op een koele, donkere plek en sluit de verpakking na gebruik altijd goed af. Zo zorg je ervoor dat de effectiviteit zo lang mogelijk behouden blijft. Let op de geur en werking; zodra het product minder krachtig lijkt of anders ruikt, kan het tijd zijn om het te vervangen.
Gebruik je zintuigen
Net zoals het voor de houdbaarheid van levensmiddelen geldt, dien je ook bij cosmetica je zintuigen goed te gebruiken. Is het jaar verstreken, maar is je tube nog niet leeg? Check of de crème, olie of cleanser nog goed ruikt en normaal van textuur is. De kans is heel groot dat je nog wel een paar maanden extra met het product kan doen. Is de textuur anders (korrelig of juist heel waterig) geworden of is het product gaan stinken? Gooi het dan zeker weg. Zou je beautyproducten gebruiken die (ver) over de datum zijn, dan kan dit voor huidirritatie zorgen.
Zonnebrand van vorig jaar gebruiken?
Er is één productcategorie waar ik even apart de aandacht op wil vestigen, en dat is zonnebrandcrème en moisturizers met SPF. Een product met SPF heeft een kortere houdbaarheid en die dien je absoluut serieus te nemen. Wist je dat SPF al na enkele maanden achteruit gaat wanneer je een flacon opent? Zo kan het zijn dat je zonnebrand met SPF 50 na een half jaar nog maar SPF 30 is en na een jaar SPF 20 of zelfs lager. Voor de meest optimale bescherming van je huid en om zonschade te voorkomen, zou je dus elke zomer nieuwe zonnebrandcrème moeten kopen. Ik schreef eerder al een blog over SPF en de houdbaarheid ervan. Leuk om nog eens te lezen!
Hoe zit het met de houdbaarheid van ongeopende cosmetica?
Het zal vast niet vaak voorkomen, maar kom je na een jaar nog een ongeopende verpakking crème, bodylotion of toner tegen? Dan is de kans heel groot dat deze nog goed is. Mits je het product goed (droog, koel) hebt bewaard. Ongeopende cosmetica heeft een langere levensduur dan je misschien zou denken. Ook na twee jaar zou je het product nog kunnen gebruiken, maar dit is echt per product verschillend. Wees kritisch als je het product opent en ruik en voel goed. Twijfel je? Gooi het product dan toch weg.
Houdbaarheid van make-up
We hebben het nu uitgebreid over de houdbaarheid van verzorgingsproducten gehad, maar hoe zit het met de houdbaarheid van make-up? Hou over het algemeen deze houdbaarheid aan en je zit goed:
- Mascara: 3-6 maanden
- Vloeibare make-up zoals eyeliner, foundation en lipgloss: 6 maanden
- Oog- en lippotloden: 12 tot 18 maanden
- Poedermake-up, zoals blush, compact powder en oogschaduw: 18 tot 24 maanden
Ook hiervoor geldt: ruik, voel en bekijk het product goed voordat je het naar de vuilnisbak verbant. Zonde om blind op een houdbaarheidsdatum af te gaan, terwijl het product nog goed is. (Maar andersom geldt ook: bij twijfel weggooien en liever een nieuwe foundation aanschaffen)