Foto door Polina Tankilevitch via Pexels
De bekendste: AHA en BHA
Voor de moeilijke namen salicylzuur en glycolzuur zijn makkelijk te onthouden afkortingen: BHA en AHA. De uitleg van deze drie letters is dan weer iets complexere. BHA staat voor Beta Hydroxy Acid, AHA voor Alpha Hydroxy Acid. Deze twee zuren zijn misschien wel de bekendste en meest toegepaste.
AHA (o.a. glycolzuur)
AHA (glycolzuur) valt in de groep fruitzuren en is een uitstekend exfoliërend zuur dat heel effectief maar toch ook mild is. Bijna alle huidtypes kunnen het zuur verdragen, alleen de heel gevoelige huid niet. Glycolzuur weekt dode huidcellen los en tovert zo een gladde, gezonde huid tevoorschijn. AHA heeft een vochtbindende werking, waardoor het zuur onmisbaar is voor een vochtarme huid. Uit onderzoek is gebleken dat glycolzuur pigmentvlekken minder zichtbaar kan maken en zonschade kan tegengaan. Onder AHA’s vallen ook amandelzuur en melkzuur, twee milde vormen van AHA die dode huidcellen verwijderen en vochtvasthoudend werken. Een fijn product met amandelzuur is bijvoorbeeld Highdroxy Hydropeel Advanced.
BHA (salicylzuur)
Voor de vette of onzuivere huid is salicylzuur een absolute must. Salicylzuur verwijdert dode huidcellen en lost talg tot diep in de poriën op. BHA weekt dode huidcellen los en zorgt zo voor een frisse teint. BHA heeft kalmerende eigenschappen en brengt een huid met puistjes echt tot rust. Ik durf te zeggen dat een acnegevoelige huid écht zal opknappen van Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant. Heb je af en toe een pukkeltje? Dan is de breed inzetbare 2% BHA Gel van Paula’s Choice een goede keuze.
New kid on the block: tranexaminezuur
Naast salicylzuur, glycolzuur, amandelzuur, melkzuur, citroenzuur en nog een handjevol zuren, is er een nieuw zuur dat onlangs haar intrede deed. Dit zuur heet tranexaminezuur en is megakrachtig tegen verkleuringen, grijze vlekjes en pigmentvlekken door zonschade. Tranexaminezuur voor je huid werkt het best wanneer het zuur wordt gecombineerd met ingrediënten die ook tegen verkleuringen werken, zoals niacinamide en vitamine C. Dat is precies de reden dat Paula’s Choice het zuur met 5% niacinamide combineert in het Clinical Discoloration Repair Serum. Wanneer je last hebt van pigmentatie, roodheid of andere verkleuringen dan is dit serum absoluut het proberen waard!
Speciale producten met zuren
Iets wat op je huid blijft liggen is altijd effectiever dan een product dat je weer afspoelt, maar zeker het vermelden waar is de Tebiskin Gly-Clean, een milde cleanser met glycolzuur en melkzuur (AHA’s). Deze zacht exfoliërende reinigingsgel maakt de huid schoner dan schoon en zorgt er tegelijkertijd voor dat dode huidcellen worden verwijderd. Een vervolg op deze cleanser kan het Dermaquest Mini Pumpkin Mask zijn, een reinigend maskertje met amandelzuur en melkzuur. Dit masker maakt verstopte poriën goed schoon en is ook geschikt voor de gevoelige huid.
Zuren voor de gevoelige huid
Het woord ‘zuren’ kan je misschien doen afschrikken. Zeker wanneer je een heel gevoelige huid hebt, lijkt het niet de meest logische keuze om aan de slag te gaan met een zuur product. Toch kan ook de gevoelige huid een zuur goed hebben. Let dan wel op de dosering van het zuur. Een heel fijn exfoliërend product met een milde hoeveelheid zuren is Highdroxy Hydropeel Sensitive, met een mix van glycolzuur, melkzuur en citroenzuur. Dit zachte serum weekt dode huidcellen los en is tegelijkertijd heel voedend en hydraterend. Als je toch liever geen zuren op je huid hebt, maar wél wilt profiteren van alle huidvernieuwende, verzachtende en glow-giving eigenschappen: deze pads met probiotica verhelderen je teint en verwijderen dode huidcellen.
Voor alle zuren geldt: gebruik overdag altijd een SPF! Je huid wordt door het gebruik van zuren dunner en kwetsbaarder, waardoor je sneller zonschade oploopt.