Foto door Anna Shvets via Pexels
Wat zijn rimpels precies?
De vouwtjes en groeven in je gezicht worden rimpels genoemd. Sommige rimpels verschijnen wanneer je fronst of lacht. Dit zijn dynamische rimpels. Andere rimpels zijn permanent aanwezig en verdwijnen niet wanneer je gezicht in ‘ruststand’ staat. Niet alle rimpels in je gezicht zijn even diep of prominent aanwezig. De eerste rimpeltjes ontstaan vaak rondom de ogen: de zogenoemde kraaienpootjes of lachrimpels. Een andere veelvoorkomende rimpel is de fronsrimpel. Deze verticale lijnen tussen de ogen steekt vaak de kop op tijdens het fronsen – de naam zegt het al. Wist je trouwens dat de fronsrimpel vaak wordt verward met voorhoofdrimpels? De horizontale lijnen die over je voorhoofd lopen, zijn geen fronsrimpels maar worden voorhoofdlijntjes of -rimpels genoemd. Ook rondom de mond onderscheiden we verschillende rimpels. De lijntjes die van de neusvleugels richting de zijkanten van je kin lopen, worden marionetlijnen genoemd. Op de bovenlip kunnen ook rimpels voorkomen. Ben je een roker? Dan is de kans groot dat je verticale rimpels op je bovenlip hebt: de zogenoemde rokerslijntjes.
Zo ontstaan rimpels
Door huidveroudering krijg je vroeg of wat later te maken met rimpels. De huid maakt minder collageen en elastine aan, waardoor de huid minder elastisch wordt en sneller verslapt. Door deze verslapping worden lijntjes en rimpels zichtbaar. Dit is een natuurlijk proces. Maar wist je dat er veel factoren zijn die het ontstaan van rimpels kunnen versnellen? Zo spelen voeding, het aantal uur dat je in de zon doorbrengt, de huidverzorging die je gebruikt en slaap een grote rol. Het lijkt een open deur, maar een gezonde leefstijl met zo min mogelijk suiker (suiker kan de afbraak van collageen versnellen!) en verzadigd vet, voldoende slaap, goede zonbescherming en de juiste skincare draagt écht bij aan een vertragen van het huidverouderingsproces. Op welke leeftijd iemand rimpels krijgt, is lastig te zeggen. Dit is grotendeels afhankelijk van leefstijl, maar ook genen spelen voor zo’n 25% een rol. Hebben jouw moeder en/of oma een jonge huid? Grote kans dat jou hetzelfde staat te wachten. Anderen krijgen rond hun 25e al rimpels, vaak als eerste rondom de ogen.
De westerse kijk op rimpels
Met de opkomst van botox- en fillerklinieken lijkt het steeds normaler om rimpels de kop in te drukken. Met een kleine hoeveelheid botox kunnen de kleinste rimpels al worden onderdrukt. En zelfs wanneer je heel diepe rimpels hebt, kunnen fillers de huid meer volume geven en zo diepe groeven laten verdwijnen. Natuurlijk is het ieders keuze om de stap naar een botoxkliniek te zetten, maar misschien is het veel fijner om die lijntjes die jou uniek maken te accepteren. Want het cliché is waar: als je eenmaal begint met botox, is de weg terug een lastige. Je raakt verslaafd of gewend aan dat gladde, rimpelloze gezicht terwijl je verbluffend mooi kan verouderen met een prachtig verzorgd uiterlijk en een mooie uitstraling zonder botox en fillers.
Smeren tegen rimpels: werkt dat echt?
Dé ultieme anti-rimpelcrème bestaat niet, maar het is een feit dat je huid langer glad, fris en mooi blijft wanneer je je huid in goede conditie houdt. Hoe soepeler je huid, hoe minder kans op rimpels. Goed smeren houdt je huid gehydrateerd en voorkomt uitdroging, waardoor je rimpeltjes langer kan uitstellen. Vergelijk het met een plant die in droge aarde staat: die aarde én plant zien er verschrompeld uit. Goed hydrateren is noodzakelijk, maar er zijn stofjes die er nog een schepje bovenop doen en je huid een extra handje helpen in het goed beschermen tegen uitdroging en zonschade. Denk aan retinol, hyaluronzuur, vitamine C en bakuchiol. Deze stofjes werken (bewezen) effectief tegen huidveroudering. En gezien de zon een grote boosdoener is in het ontstaan van rimpels, kan je huid niet zonder SPF in de strijd tegen rimpels. Een crème met hoge zonnefactor voorkomt zonschade en dus het ontstaan van rimpels. Een van mijn favoriete SPF’s is HighDroxy Day Light SPF 30.
Behandelingen tegen rimpels
Veel van de behandelingen die ik in mijn praktijk uitvoer, zijn gericht op huidverbetering. Door de huid in topconditie te houden, kan je rimpels verzachten en het proces vertragen. Een populaire behandeling tegen rimpels is microneedling. Microneedling stimuleert de aanmaak van collageen, waardoor de huid steviger en gladder wordt. Ook neemt de huid na microneedling de actieve stoffen uit crèmes en serums beter op, waardoor deze producten nog beter hun werk kunnen doen. Een andere effectieve behandeling tegen huidveroudering is bindweefselmassage. Deze stevige massage werkt op de fibroblasten van de huid, zorgt voor een boost van de collageen- en elastineproductie en eveneens zorgt deze massage ook voor een portie ontspanning. Win-win dus!
Hoe kijk jij eigenlijk tegen rimpels aan? Ik ben benieuwd!