Foto: silviarita via Pixabay
Nog even kort: wat is microneedling?
Ik heb vorig jaar al een uitgebreid artikel geschreven over microneedling, deze kan je hier teruglezen. Toch nog even in het kort: microneedling is een behandeling waarbij – zonder grote druk – gecontroleerd microwondjes worden aangebracht waarbij de opperhuid grotendeels intact blijft. Deze wondjes creëer je met een dermaroller, DermaFrac of de Dermapen, welke is voorzien van tientallen minuscule naaldjes. Door de huidcellen met naalden te prikkelen, herstelt en vernieuwt de huid zich. De celdeling wordt op gang gebracht, de doorbloeding van de huid verbetert en ook wordt de aanmaak van elastine en collageen gestimuleerd. Microneedling zorgt voor een fijnere huidstructuur, een vollere huid en op den duur minder lijntjes en rimpels.
De dermaroller voor thuisgebruik
Natuurlijk kun je eens in de zoveel tijd naar de praktijk komen voor microneedling. Maar microneedling met een kwalitatieve dermaroller is een té mooie behandeling om niet gewoon thuis te doen. Door één tot twee keer per week – afhankelijk van je huidtype – de huid kort met de dermaroller te behandelen, zet je een huidvernieuwingsproces in gang dat de huid verbetert. Door de kleine microkanaaltjes die je met de dermaroller creëert, wordt de epidermis iets verdikt (steviger) en verbetert de celfunctie. De cel-tot-cel communicatie van de huid verbetert bovendien, waardoor ook in de diepere huidlagen huidverbetering optreedt. Ook melanine wordt gelijkmatiger door de huid verdeeld, waardoor pigmentatie kan worden voorkomen. En nog een heel groot voordeel van microneedling thuis: de huid neemt tot 80% meer werkzame stoffen uit serums en crèmes op na het gebruik van de dermaroller. Het effect valt of staat wel bij het juiste gebruik van de dermaroller en het goed onderhouden van de dermaroller (hierover later meer).
Hoe gebruik je de dermaroller?
Een dermaroller kan bijdragen aan huidverbetering wanneer je ‘m goed en veilig gebruikt. Ben je nieuw in de wereld van microneedling? Begin dan met een needlediepte van 0,2 mm. Iets gevorderde gebruikers kunnen al gelijk met 0,3 mm rollen. Voordat je met microneedling begint, is het belangrijk dat de huid goed gereinigd is. Je werkt altijd op een schone, droge huid. Zet de dermaroller recht op de huid en rol met het apparaatje over de huid, zonder druk uit te oefenen. Je voelt dat de huid wordt geprikkeld, maar het rollen zou absoluut geen pijn mogen doen. Behandel zo het hele gezicht met de dermaroller, waarbij je zowel horizontaal als verticaal rolt. Neem ook de hals mee. Na de microneedlingbehandeling kan je je huid kalmeren met een herstellende verzorging, zoals HighDroxy Calm Balm. Overdag gebruik je, zeker na een mincroneedlingbehandeling een dagcrème met SPF, zoals de UV LC van Tebiskin. Een dermaroller is niet geschikt bij een geïrriteerde huid, actieve acne, koortslip, schimmelinfectie, open wondjes, geïnfecteerde huid, rosacea, eczeem, psoriasis, solar keratosis, verheven moedervlekken en/of wratten. Ook is het verstandig om de dermaroller te laten voor wat-ie is als je allergisch bent voor chirurgisch staal.
Is de dermaroller voor thuis veilig?
Met een dermaroller van 0,2 of 0,3 mm werk je alleen in de bovenste huidlaag, de epidermis. Wanneer je voorzichtig te werk gaat, kán je gewoon niet zoveel beschadigen. Met een dermaroller rol je over de huid, waardoor de huid vrij secuur wordt ‘geprikt’. Belangrijk is wel dat je altijd een goede, kwalitatieve dermaroller gebruikt. Investeer liever in een apparaat dat wat meer kost dan een goedkoop, onbekend merk aan te schaffen. Ik verkoop de rollers van MTS, die van de allerbeste kwaliteit voor thuisgebruik zijn. Deze dermarollers worden bovendien geleverd met een cleanser kit. En daar komen we gelijk bij het volgende aandachtspunt, want een dermaroller dien je altijd goed te reinigen voor en na gebruik. Microneedling kan verkeerd uitpakken wanneer je niet hygiënisch te werk gaat. Zo kan je last krijgen van onzuiverheden of zelfs ontstekingen krijgen als je rolt met een niet goed gereinigde dermaroller. En misschien overbodig om te zeggen: gebruik altijd één roller per persoon en wissel ze niet onderling uit.
Het effect van microneedling voor thuis versterken
Om je huid optimaal te laten profiteren van alle voordelen die de dermaroller biedt, raad ik altijd aan om met parfumvrije producten te werken voor, tijdens en na het dermarollen. Wanneer de huid zo geprikkeld wordt als bij microneedling is-ie extra gevoelig voor irritaties door chemische ingrediënten, waaronder parfum. Daarnaast versterk je het huidverbeterende effect door microneedling te combineren met actieve ingrediënten als vitamine C en E, hyaluronzuur en peptides. Deze werkzame stoffen worden nu nog beter opgenomen door de huid en kunnen dus nog beter hun werk doen. En ja, nog even ter herhaling: gebruik na microneedling altijd een crème met SPF, om je huid te beschermen tegen UV-straling. Ook van binnenuit kan je de effecten van microneedling versterken. Omega 3-vetzuren, vitamines A, C en E, aminozuren en mineralen als zink, koper en calcium laten je huid stralen. Zet ze dus regelmatig op het menu!