Foto door Jill Wellington via pexel
Het bos in: pas op voor teken
In dichte bebossing liggen teken op de loer. Heel gevaarlijk, want door een tekenbeet kan je in het ergste geval de ziekte van Lyme oplopen. Een teek is 1 tot 3 mm groot en zie je gemakkelijk over het hoofd, dus jezelf ertegen beschermen is de beste remedie. Blijf in een bos zoveel mogelijk op de gebaande paden en bescherm je huid met een middeltje waar DEET in zit, daar zijn teken niet zo dol op. Een tekenbeet herken je aan een klein zwart puntje in de huid. Na een paar dagen kan dat puntje wat opzwellen en rood worden. Belangrijk is om de teek zo snel mogelijk met een pincet te verwijderen. Verzorg het wondje daarna goed met een hydraterende crème.
Brandnetels, berenklauwen en andere ‘gevaarlijke’ planten
Brandnetels vermijden we door er een grote bocht omheen te maken, maar wist je dat er nog meer planten zijn die voor jeuk of zelfs erger kunnen zorgen? Een voorbeeld is de berenklauw. De grote takken met daarin witte bloemetjes bevatten zogenoemde brandhaartjes die je huid in vuur en vlam kunnen zetten. Raak je een berenklauw aan, dan kan je huid rood worden, gaan jeuken of er kunnen brandwonden en blaren ontstaan. Dit laatste is het geval wanneer je na het aanraken van berenklauw in de zon komt. Spoel je huid direct met veel water en zeep als je berenklauw hebt aangeraakt. Zo voorkom je dat de huid rood wordt en gaat jeuken. Heb je al blaren opgelopen? Spray de SOS Spray of breng een bezoekje aan de huisarts als je er echt veel last van hebt. Ook klimop kan een toxische reactie veroorzaken. Pas op wanneer je je klimop gaat snoeien, want de bladeren kunnen bulten en jeuk veroorzaken. Wees ook op je hoede bij andere giftige planten, zoals doornappel, vingerhoedskruid en de taxus. Ga je dus tuinieren bescherm draag dan een lange broek en handschoenen om je huid te beschermen.
Muggenbulten
In de zomer hebben muggen vrij spel. Je houdt ze buiten de deur door de ramen en deuren gesloten te houden, of een hor te plaatsen. Je huid kan je beschermen met DEET. Maar vaak ontkomen we er gewoon niet aan. Of je echt muggenbulten krijgt na een muggenbeet heeft te maken met hoe gevoelig je bent voor het stofje histamine. Dit stofje wordt in je lichaam aangemaakt na een muggenbeet, maar bij de een gebeurt dat sneller dan bij een ander. De histamine zorgt voor een allergische reactie in de huid: roodheid, jeuk en soms een branderig gevoel. Muggenbulten laat je het liefst met rust, dus niet krabben! Spray de bultjes in met de SOS Spray of koel met water of een ijsklontje. Vaak zijn de muggenbulten na een paar dagen verdwenen.
Zonneallergie
Sommige mensen reageren heftig op UV-straling. Door de zon kun je dan last krijgen van rode bultjes en jeuk. Dit heet zonneallergie. Wanneer je een lichte huid hebt of nog niet helemaal aan de zon gewend bent, is de kans op zonneallergie het grootst. In de lente komt zonneallergie daarom vaker voor. Je kan zonneallergie voorkomen door goed te smeren met minimaal SPF 30, of door de zon zoveel mogelijk te vermijden. Krijg je toch last van rode bultjes nadat je in de zon hebt gezeten? Blijf dan uit de zon totdat de uitslag weg is en verzorg de huid met een kalmerende bodylotion of aftersun. Ook aloë vera-gel kan helpen, zoals de Chi Aloë Vera Cooling Gel . Probeer niet te gaan krabben, dit kan de zonneallergie erger maken. En onthoud: smeer jezelf zoveel mogelijk opnieuw in. Ik heb een uitgebreid blog geschreven over SPF en hoe vaak je je zou moeten insmeren, dat kan je hier lezen.